
Cum abordăm o notă mică? Dar mai multe note mici?
Profesorul Flavian Georgescu, antrenor de olimpici la matematică și fost olimpic național, le oferă părinților, cadrelor didactice și elevilor sfaturi despre cum să abordeze relația cu școala, cum să se raporteze la performanțele academice și la momentele importante din parcursul școlar.
Astăzi mi-am propus să abordez o temă destul de delicată despre o situație pe care elevii o întâmpină frecvent și anume cum tolerează aceștia o notă mică? Cum trebuie privită si abordată o astfel de situație de către școlari?
În primul rând, să diferențiem puțin lucrurile. Există tipul de elev care obține o notă foarte slabă din când în când, poate extrem de rar, fiind o excepție într-o zi mai puțin bună, în care dintr-un motiv întemeiat poate nu a reușit să învețe lecția, aici nefiind un motiv de a ne speria. În acest caz, elevul trebuie să țină cont de două aspecte esențiale. Primul… încrederea lui în sine nu trebuie să îi fie afectată. Copilul trebuie încurajat de către părinți și de către dascăli, trebuie ajutat să depășească momentul și să înțeleagă că este doar o experiență neplăcută pe care o va depăși rapid și care îl va întări pentru alte situații chiar mai dificile. Al doilea aspect este să învețe din această situație care a fost morala… ce nu ar fi de dorit să mai repete și altă dată pentru a nu mai ajunge în astfel de situație. Atât… fără ceartă, fără critică, fără a arăta cu degetul. Nu uitați… o notă mică se îndreaptă mult mai ușor decât se repară stima de sine. Ori unul dintre factorii esențiali în dezvoltarea personală a unui copil este creșterea încrederii în el tocmai pentru a deveni un adult cu încredere în el. Dragii mei, un adult fără încredere în el nu va izbuti nimic în viață, un adult care crede în forțele proprii își va putea chiar autodepăși orice așteptare.
De asemenea, există și tipul elevului la polul opus care constant are rezultate slabe.
Dacă acesta spune că nu se prinde de el matematica sau nu se prinde de el româna, că nu înțelege nimic de la școală, nu îi place ce se întâmplă la școală și atunci începe constant să ia note mici și ușor ușor să piardă ritmul, ajungându-se chiar în situațîi de corigență. Eeeii, aici e cu totul și cu totul altceva. Dragi părinți, dacă va vedeți copiii în astfel de situații, nu ii lăsăți la voia sorții, nu ii ignorați, nu spuneți că merge și așa și că poate va fi bine. Lucrurile nu funcționează de la sine dacă nu noi facem ceva. Acesta este momentul critic când noi ca părinți trebuie să acționăm, să spunem STOP… ce se întâmplă cu copilul meu? Unde e problema?
Îmi aduc aminte că în clasa a 5a, în primele două săptămâni de școală, nu înțelegeam absolut nimic la matematică. Eu am fost crescut de către bunici și am mers la bunica acasă și i-am zis…mămăică… nu înțeleg nimic la matematică. Nu știu ce se întâmplă, aș vrea să învăț, dar nu pricep nimic. Știți ce a făcut bunica a două zi? A mers la doamna mea profesoară și i-a cerut ajutorul, a căutat problema, s-a interesat de mine. Apoi doamna profesoară a stat câteva săptămâni la școală după program și mi-a arătat mie și încă la doi copii exact ce nu înțelegeam. După 3 ore de explicații, știți ce mi s-a întâmplat? Am făcut un declic, am început să înțeleg absolut tot, ba chiar mi-am descoperit pasiunea pentru matematică și în scurt timp am devenit olimpic. Va dați seama cum s-a întors situația la 180 de grade? Va dați seama că puteam ajunge liniștit repetent la matematică, însă simplul fapt că cineva s-a interesat de mine și a acționat, m-a condus către a fi olimpic la matematică și mai mult, de a dezvoltă o carieră în matematică? Atenție mare, dragi părinți. Sunt multe motive pentru care copiii se pot îndepărta de școală… mediul de acasă, mediul de la școală, probleme de care nici nu avem cum să bănuim dacă nu comunicăm cu copilul nostru și cu dacalii lui. Există soluții pentru orice dacă știm când și cum să acționăm.
În concluzie, sunt extrem de multe motive pentru care un copil poate să vină acasă cu o notă mică, însă… înainte de a-l judeca, înainte de a-l certa, haideți să stăm puțin, să gândim rațional și să vedem care sunt motivele pentru care s-a întâmplat acel incident? Și… vom fi surprinși de câte ori motivul este cu totul în altă parte decât credem noi.
Conținutul acestei rubrici este disponibil si în format audio, pe canalul de YouTube Național FM Romania. Emisiunea este difuzata la radio, in fiecare miercuri si vineri de la ora 12:50 si 18:50.
notă mică note mici notă mică note mici notă mică note mici