
Oricât de mici ni s-ar părea, în lumea în care trăim, copiii noștri sunt viitori cetățeni. Își vor alege țara în care vor dori să trăiască, vor merge la vot, vor dori, poate, să se implice în construcția societății la nivel civic.
Pentru ca toate aceste alegeri să fie făcute în cunoștință de cauză, ei au nevoie de cât mai multe informații corecte despre lumea în care trăim, despre modul în care globalizarea ne conectează economic sau politic, despre evoluția societăților din alte părți ale Globului.
Nu e niciodată prea devreme să înceapă să afle aceste lucruri și în niciun caz nu trebuie să amânăm educația lor civică și politică până la vârsta majoratului.
Noțiunile elementare sunt accesibile și ușor de înțeles chiar de la cele mai mici vârste și, cu cât începem să ne facem mai devreme cunoștință cu ele, cu atât mai mari vor fi șansele noastre de a educa viitori cetățeni informați și care au criterii corecte pentru opțiunile lor.
Programa școlară are, însă, limitele sale, mai ales în această perioadă, mult mai complicată din cauza contextului epidemiologic. Totuși, este esențial să nu renunțăm la a le explica școlarilor ceea ce se întâmplă în lumea noastră, care, oricât de mare ni s-ar părea, este, acum, mai interconectată decât oricând.
Profesorul de istorie Dragoș Sdrobiș arată, în lecția sa din cadrul proiectului Școala din Valiză, cum interesul său pentru a descoperi ce se întâmplă în alte locuri de pe Pământ a fost generat de un moment special din copilăria sa: accesul la filme și seriale precum ”Salvați de Clopoțel” sau ”Star Trek”, pe care a avut ocazia să le vadă imediat după Revoluția din 1989. De fapt, profesorul ne transmite că inspirația de a îi face pe copii curioși și dornici de informație poate veni de oriunde: de la producțiile culturale sau mediatice, de la hainele cu care ne îmbrăcăm sau de la produsele electrocasnice pe care le folosim. Prin exercițiul pe care îl propune, profesorul Sdrobiș pune la lucru spiritul de observație și oferă o excelentă introducere în înțelegerea fenomenului de globalizare, de către copii.
Iar lecția sa este, în același timp, un argument că nu trebuie să așteptăm sfârșitul vârstei poveștilor, pentru a le prezenta copiilor noțiuni despre contextul politic, economic sau social. Cu un pic de răbdare, de imaginație și de inspirație, putem transforma toate aceste subiecte în povești ușor de spus și de înțeles.
Despre Școala din Valiză
Dacă încercăm să privim puțin dincolo de restricțiile epidemiei, vom vedea că, deși ușile școlilor sunt, pentru moment, închise, alte uși tocmai s-au deschis pentru alte oportunități. Mai familiarizați cu educația online decât până acum, copiii descoperă că pot avea acces la educație în multe alte feluri decât cel tradițional. Iar proiectul Școala din Valiză, inițiat de Fundația Vodafone, le oferă șansa de a face cunoștință cu lecții extrem de interesante și neconvenționale, din domenii foarte diverse.
Accesul la tot acest univers de educație este liber și accesibil de oriunde. Încă un argument pentru faptul că, oricare ar fi constrângerile fizice, spiritul nu are și nu va avea granițe niciodată. Un lucru pe care copiii noștri îl vor înțelege, poate, mult mai devreme decât generația părinților lor.
În România, 1 din 3 copii nu are acces la învățământ digital și 30% dintre elevi nu au acces la internet. În multe zone din România rurală școala s-a oprit atunci când s-a mutat online.
Programul Școala din Valiză vine cu un ajutor concret acolo unde inovația ajunge mai greu și timpul pare că stă pe loc. Inițiatorii proiectului vor să schimbe aceste cifre si să aducă în zonele rurale tehnologia care ajută, deschide minți, naște idei, produce schimbare și evoluție.
Școala din Valiză este un instrument excelent și pentru profesori, pe care îi împrietenește cu tehnologia și le oferă o întreagă bibliotecă digitală, unde pot găsi inspirație și metode noi de predare, astfel încât elevii lor să depășească cu bine provocările acestei perioade.
Articol susținut de Vodafone
https://dissertationahelp.com/ – dissertation assistance dissertation writing service uk dissertation printing search dissertations