Cum învață elevii din Germania să rezolve o ecuație de gradul 1 – exemplu prezentat de CEAE

Centrul de Evaluare și Analize Educaționale prezintă un exemplu elocvent pentru modul în care matematica este predată în Germania. O ecuație de gradul 1 este explucată prin imagini și apelând la un exemplu concret, familiar copiilor.

„Elevii români obțin rezultate extrem de slabe la testările internaționale la matematică. Mai mult, trendul este unul descendent, ultima rundă a PISA marcând o scădere semnificativă, relevantă din punct de vedere statistic a performanțelor elevilor români la această materie. Este nevoie de reformarea modului în care este predată matematica în România, iar sistemele europene de educație oferă modele în acest sens. În Germania, de pildă, profesorii folosesc reprezentări intuitive ușor de înțeles chiar și în cazul unor noțiuni care presupun un grad mai înalt de abstractizare.

Să luăm cazul ecuațiilor – autorii manualelor apelează la intuiția copiilor și în cazul rezolvării acestora și le reprezintă în așa fel încât acestea să capete greutate în mintea lor. Ecuația pe care trebuie s-o rezolve elevii este: 5x + 4 = 2x + 10.

Iată, așadar, cum învață elevii de gimnaziu din Germania să rezolve ecuațiile de gradul 1, în loc să învețe pur și simplu un algoritm pe care să îl urmeze. Redăm un exemplu dintr-un manual de matematică de clasa a VII-a editat de Ernst Klett Verlag și folosit în landul Baden-Württemberg”, transmite CEAE.

 

„După ce li se dă spre rezolvare exercițiul 5x + 4 = 2x + 10, li se arată imaginea unui cântar, care are pe fiecare taler o parte a egalității. Fiecare x este reprezentat de un cub cu greutate necunoscută (5 cuburi x în partea stângă, respectiv 2 cuburi x în partea dreaptă), în timp ce numerele 4 și 10 din ecuație sunt reprezentate prin 4, respectiv 10 cuburi de câte 1 kilogram. 

În școala generală, nouă ni s-ar fi spus să îl trecem pe 2x în stânga schimbându-i însă semnul din față. Aici, elevilor li se arată că, de vreme ce fiecare cub x are aceeași greutate, câte două cuburi x pot fi eliminate de pe fiecare taler, balanța menținându-se în echilibru. 

5x + 4 – 2x = 2x + 10 – 2x

3x + 4 = 10

Astfel, nu mai avem pe talerul din dreapta cuburi x. Ulterior, pentru a nu mai avea cuburi de 1 kg pe talerul din stânga, eliminăm 4 cuburi de câte un kilogram de pe fiecare taler, menținându-se echilibrul balanței. 

3x + 4 – 4 = 10 – 4

3x = 6

Copiii ajung astfel la concluzia că 3 cuburi x cântăresc, de fapt 6 kilograme. Acest lucru înseamnă că fiecare cub x cântărește 2 kilograme. 

x = 2

Ajung astfel la răspunsul corect gândind logic, folosindu-și intuiția și gândirea figurativă. Procesul folosit are legătură cu lucruri din viața lor reală, fără ca elevii să fie forțați să înghită pe nemestecate algoritmi de rezolvare  pe care riscă să îi uite cu ușurință”, explică CEAE abordarea exercițiului.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.