Cum se poate preda fizica fără ”toceală”. Prof. Cristian–Silviu Petcu folosește inclusiv avioane de hârtie pentru a le explica elevilor

ID 158128252 © Mykola Komarovskyy | Dreamstime.com

Profesorul Cristian – Silviu Petcu, de la Colegiul Național Pedagogic „Dumitru Panaitescu Perpessicius” din Brăila, merge deseori dincolo de filele cărții pentru a-și ajuta elevii să-și explice singuri fenomenele naturii.

Centrul de Evaluare și Analize Educaționale prezintă, pe blogul său, metodele prin care cadrul didactic reușește să își facă elevii să înțeleagă legile fizicii.

 „Eu nu am fost niciodată genul de profesor care să le spună elevilor: învățați de la pagina X și nu care cumva să nu știți cuvânt cu cuvânt că e vai de voi. Dimpotrivă, caut mereu lucruri care să îi atragă. De exemplu, dacă la clasa a VI-a sau a VII-a studiem măsurarea masei sau noțiuni elementare dinamică pentru gaze și lichide, îi pun să construiască un avion de hârtie, să îl lanseze și să vedem care dintre avioane ajungem mai departe și de ce. Sau ieșim, pe grupe, în curtea liceului și înălțăm baloane cu aer cald, să vedem care dintre ele ajunge mai mai sus, supraveghindu-i, bineînțeles să nu se ardă la mânuțe, că asta ar fi grav”, povestește profesorul.

Unul dintre cele mai importante misiuni ale unui profesor care predă științele exacte este să își încurajeze elevii să pună întrebări. „Copiii sunt doritori să știe, au întrebări despre natură în general și,  la fiecare sfârșit de semestru, îmi rezerv o oră sau două în care ei îmi pun întrebări și eu răspund. Cele mai des ridicate sunt chestiunile pe care le văd pe TikTok, iar eu le răspund, le dau exemple din viața lor, din felul în care se joacă”, spune profesorul.

Cadrul didactic încearcă să țină mereu pasul cu nevoile elevilor săi și caută resurse pentru a folosi la clasă strategii pedagogice eficiente, precum învățarea prin investigație. Tocmai de aceea a participat recent la cursul  „Învățarea centrată pe competențe – de la proiectare la evaluare”, organizat de Centrul de Evaluare și Analize Educaționale cu sprijinul financiar al companiei Tenneco Shared Services Center. Susținut de formatorii  Maria Corcoveanu, profesor de fizică la Colegiul Național ”Radu Greceanu”, Slatina, și Laurențiu Marin-Badea, profesor de fizică la Liceul ”Antim Ivireanul”, Râmnicu Vâlcea, cursul a fost destinat precădere profesorilor din județul Brăila, însă a putut fi urmat și de cadre didactice din alte zone ale țării. Anul acesta CEAE a organizat, tot cu sprijinul Tenneco Shared Services Center, și un curs cu aceeași tematică pentru profesorii din Bacău și Vrancea, formatori fiind Laurențiu Badea și Daniela Nane, profesor de fizică la Școala Gimnazială ”Constantin Parfene”, Vaslui.

În opinia profesorului Petcu, unul dintre atuurile cursului a fost reprezentat de felul în care pot fi folosite tool-urile online în predarea științelor exacte. „Tehnologia este foarte utilă și am fost foarte încântat de lucrurile pe care ni le-a arătat profesorul Laurențiu Badea. „La liceu avem un laborator destul de bine utilat, cu videoproiector, cu tablă interactivă pe care o avem deja de 15 ani. Folosim un soft foarte intuitiv, care ajută la explicarea formulelor, a fenomenelor. De exemplu, dacă desenezi un arc, un resort, poți să îl întinzi, ca și când de el ar fi atârnată o masă oarecare sau să-l comprimi, ca și cum o forță ar apăsa asupra lui. În cazul formulelor,  pot să le arăt elevilor cum evoluează lucrurile, ce se întâmplă când o mărime fizică se micșorează sau crește, care este efectul acelei aceste variații”, spune Cristian – Silviu Petcu.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.