
Cum pregătim examenele de evaluare națională și bacalaureat
Profesorul Flavian Georgescu, antrenor de olimpici la matematică și fost olimpic național, le oferă părinților, cadrelor didactice și elevilor sfaturi despre cum să abordeze relația cu școala, cum să se raporteze la performanțele academice și la momentele importante din parcursul școlar.
În ultima perioadă s-a discutat foarte mult despre notele extrem de mici obținute de către elevi la simulările examenelor de evaluare națională, respectiv bacalaureat. Din păcate, rezultatele acestor testări au fost, zic eu, dezastruoase. În momentul de față, se caută soluții remediale la nivel de instituții școlare…soluții care dau roade mai mult sau mai puțin.
Însă, timpul trece, elevii se apropie cu pași repezi de vară, iar examenele mult așteptate bat la ușă. De aceea gândul meu se îndreaptă către elevi, iar în emisiunea de astăzi vin cu câteva sfaturi pentru aceștia astfel încât să își optimizeze cât mai mult timpul, pregătirea și efortul depus pentru a parcurge materia necesară.
Dragi elevi, dragi elevi de clasa a 8a și a 12a… și imediat îmi voi îndrepta atenția și către școlarii din celelalte clase… Haideți în primul să vedem la ce nivel ne aflăm realist în acest moment. Haideți să vedem care sunt notele noastre la simulare? Ce notă ne dorim la examen? Unde este realist să putem ajunge în aproximativ 3 luni, atât cât mai avem până la probă? Să zicem că ne dorim să mai creștem cu 2 puncte nivelul. De exemplu, am luat nota 6 la simulare, dar ținta mea este un 8? Eh… ce avem de făcut pentru a putea obține această creștere? Haideți să ne uităm pe structura examenelor. Aceasta este una tipică, specifică în fiecare an. Ba mai mult, Ministerul Educației publică mereu modele de subiecte aferente tuturor probelor.
Acum că știm structura întrebărilor, haideți concret să vedem ce anume nu știu eu în acest moment și am de învățat pentru a recupera acele 2 puncte despre care vorbeam mai devreme. Să conștientizăm ce anume putem face în aceste 3 luni. De exemplu, la matematică… observ că nu îmi ies problemele de geometrie în spațiu, sau la română, nu am parcurs anumite opere literare posibile subiecte. Eh… să ne notăm care ar fi un plan realist de bătaie până la vară.
Acum, că știm ce avem de făcut, dragi elevi, organizați-vă tematicile pe care le aveți de parcurs pe timp, pe zile, pe săptămâni… scrieți acest plan pe hârtie, nu doar să spuneți eh… de mâine învăț… nu funcționează așa. Efectiv, vă îndemn să vă creați un orar în care să știți exact ce aveți de făcut. În felul acesta voi aveți controlul total asupra timpului și nu timpul vă controlează pe voi.
Pe de altă parte, vă rog să vă respectați orarul pe care vi l-ați creat. Este important să conștientizați că examenele de evaluare națională și bacalaureat reprezintă o prioritate pentru voi. Rezultatele acestor testări sunt definitorii pentru viitorul vostru, pentru liceul sau pentru facultatea pe care o veți urma.
Așadar, cheia pregătirii voastre în perioada imediat următoare este o extrem de bună organizare. Dacă veți lăsa lucrurile la voia sorții sau veți aștepta ca altcineva să vină să vă ajute în locul vostru, să știți că veți fi dezamăgiți la final.
Un lucru extrem de important pe care vreau să îl semnalez de data aceasta tuturor școlarilor, nu doar celor din clase terminale… dragii mei, nu faceți greșeala majoră să așteptați să învățați materia pentru examene abia în clasele a 8a sau a 12a. Aceasta e o eroare fatală pe care mulți elevi o fac. Devine o misiune aproape imposibilă. Vă îndemn și chiar vă implor… învățați materia la momentul potrivit atunci când ea este predată la clasă… Nu treceți cu vederea un capitol pe care ori nu l-ați înțeles. Faceți ceva în acel moment! Întrebați profesorii, rugați-i să vă ajute, lucrați temele pe care aceștia vi le dau, doar doar să nu depășiți momentul și capitolul să nu fie înțeles.
În felul acesta, misiunea voastră în clasa în apropierea examenelor va deveni una mai ușoară decât vă puteți imagina. Va trebui doar să recapitulați și să lucrați cu ceea ce deja ați însușit pe parcursul anilor. Veți scăpa de un mare stres. Gândiți-vă la un aspect… dacă tu elev în clasa a 9a, rămâi cu lucruri neînțeles, în clasa a 10a altele și tot așa…. practic ești nevoit ca în clasa a 12a să rezolvi toate bubele din timpul liceului? Este enorm de greu, este un calvar. De aceea, învățați constant! Nu lăsați lucrurile pe ultima sută de metri.
În tot acest timp, profesorii și părinții trebuie să le fie un stâlp copiilor. Trebuie să îi observe, să îi susțină și să îi ghideze în permanență. Este de datoria noastră, a adulților, să tragem un semnal de alarmă atunci când observăm că ceva nu merge bine. Profesorii, elevii și părinții trebuie să formeze un triunghi esențial pentru o educație sănătoasă și echilibrată. Aceștia trebuie să fie într-o strânsă legătură. În felul acesta, să încercăm să facem tot ce ține de noi astfel încât nivelul generațiilor actuale și viitoare să crească exponențial.
Conținutul acestei rubrici este disponibil si în format audio, pe canalul de YouTube Național FM Romania. Emisiunea este difuzata la radio, in fiecare miercuri si vineri de la ora 12:50 si 18:50.