
Elevii de clasa a VIII-a de la Liceul de Informatică „Tiberiu Popovici” Cluj-Napoca au participat, marți, la primele cursuri practice de prim ajutor, unde au învățat să folosească un defibrilator, să facă masaj cardiac și să aplice manevra Heimlich, potrivit Cluj24.
„Primul ajutor în școală” este un proiect al asociației Asociației Formatorilor Medicali Acreditați (AFMA), în parteneriat cu Academia de Prim Ajutor.
„La nivel european și al Organizației Mondiale a Sănătății sunt recomandări potrivit cărora elevii de peste 12 ani ar trebui să aibă cunoștințe de prim ajutor astfel încât, în momentul în care devin adulți, să fie capabili să facă aceste manopere și a salva vieți. (…) Cursurile de două ore sunt ținute gratuit de instructori specializați – medici, paramedici, cu experiență în serviciile SMURD și de situații de urgență sau ambulanță și au o componentă teoretică și una practică. Sperăm să organizăm 40 de sesiuni în această primă fază”, a declarat dr. Mihai Oprea, președintele AFMA, pentru Cluj24.
Cursurile îi ajută pe elevi să intervenă în caz de stop-cardio respirator sau când un coleg de-al lor se îneacă cu mâncare.
„Întotdeauna se poate întâmpla o situație de urgență, chiar în sala de clasă unde un elev se poate îneca cu o bomboană sau cu mâncare.Îi învățăm pe elevi să evalueze o victimă, prin evaluarea stării de conștiență înainte de a suna la 112. Cel mai important este că îi învățăm să fie în siguranță, deoarece siguranța salvatorului este pe primul loc. De asemenea, îi învățăm pe copii să evalueze dacă o victimă respiră sau nu, să deschidă căile aeriene, dar și să acorde primul ajutor, cu ajutorul masajului sau al unui defibrilator în cazul unei persoane aflate în stop cardio-respirator. Au fost învățați să aplice manevra Heimlich pentru dezobstrucția căilor aeriene”, a declarat dr. Anca Acasandrei, medic rezident ATI.
Școlile se pot înscrie pe site-ul primulajutorinscoala.ro pentru a participa în proiect.