Daniel David: „E o modă: toată lumea e anti-sistem, anti-globalistă”

ID 357739632 © LCVA | Dreamstime.com

Într-o perioadă în care discursurile anti-sistem și anti-globaliste capătă tot mai mult teren în spațiul public, ministrul Educației atrage atenția asupra pericolului extremelor și pledează pentru echilibru. „E o modă: toată lumea e anti-sistem, anti-globalistă”, spune Daniel David.

Declarațiile au fost făcute în cadrul unei dezbateri publice pe tema globalismului, la care a participat și președintele Academiei Române, Ioan Aurel-Pop.

„Vedeți, este o modă. Uitați-vă în jurul nostru, toată lumea este anti-sistem. Și politicienii devin anti-sistem. Toată lumea este anti-globalistă”, a afirmat Daniel David, adăugând că, în opinia sa, aceste tendințe nu doar că se generalizează, dar riscă să ne abată de la valorile care susțin funcționarea unei societăți civilizate.

Ministrul a explicat că atunci când vorbește despre „sistem” se referă la o societate guvernată de reguli, în care instituțiile – de la grădiniță până la cele politice – oferă cadrul necesar pentru coexistență.

„Scoateți ideea de sistem din mintea noastră și o să ajungem în anarhie. Cum stabilim regulile, comportamentele, interacțiunile dintre noi? Ne bazăm pe cine strigă mai tare sau pe cine are pistoalele pe masă?”, a punctat el, potrivit HotNews.

Daniel David s-a declarat însă solidar cu nemulțumirile legate de modul în care funcționează sistemul din România.

„Sunt absolut de acord cu cei revoltați. Dar soluția nu e demolarea instituțiilor, ci reformarea lor. Trebuie să le facem mai eficiente, mai aproape de oameni, să funcționeze după reguli stabilite împreună. Asta înseamnă echilibru”, a explicat ministrul.

Referitor la globalism, Daniel David a subliniat că nu respinge conceptul, ci dimpotrivă.

„Eu sunt un globalist. Dar sunt un globalist care vrea o circulație liberă a ideilor și a oamenilor”, a spus el, rememorând perioada în care românii aveau nevoie de viză pentru a călători inclusiv în Austria.

„Eu știu ce înseamnă să iei viza, să te trezești la ora 5:00 să mergi la ambasadă pentru a putea merge, nu în Statele Unite, ci în Austria. Ne amintim aceste lucruri”, a precizat David.

Ministrul a avertizat și asupra riscului ca o mișcare anti-globalistă să repete greșelile trecutului, amintind de regimul Ceașescu.

„Noi am mai fost anti-globaliști la un moment dat. Am avut o civilizație și o organizare în care toate lucrurile le făceam noi, ne acoperim datoria națională, tot ce are nevoie țara producem aici în interior, mult. Mulți ați prins două ore de curent electric și de două ori pe săptămână apă caldă. Ne amintim acele lucruri. Trebuie să avem foarte mare grijă în această perioadă cum ne jucăm cu conceptele și cu ideologiile astea, mai ales cei care le-am trăit. Să nu trecem așa ușor și să vorbim așa ușor despre anti-sistem și anti-globalism. Echilibrul este fundamental să ne definim termenii”, a spus Daniel David.

Mesajul ambilor lideri academici este clar: echilibrul, nu extremismul ideologic, ar trebui să stea la baza deciziilor noastre, mai ales într-o lume în permanentă schimbare.

Citește articolul integral pe HotNews.

David: În Singapore, copiii rezolvă pe TikTok probleme de matematică și fizică

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.