
Daniel David, ministrul Educației, s-a declarat de acord, în principiu, cu admiterea separată la liceu pentru un procent din locurile disponibile, sistem introdus în noile Legi ale educației și care ar urma să fie implementat în anii următori.
David a susținut că acest sistem îl poate ajuta pe un elev care este, în general, bun la învățătură, dar are o zi proastă la Evaluarea Națională.
”A apărut această nouă variantă, care va fi implementată, că ai un procent de locuri pe care o să le dai prin concurs direct la nivelul liceului. În principiu, cu asta sunt de acord, nu am de gând să schimb nimic deocamdată, pentru că eu cred, de exemplu, că la testarea națională pentru capacitate, poate cineva, nu știu cum să spun, e foarte bun în zona asta a științelor, chimie, biologie, poate e bun și la matematică, limba română e cum e, poate are și o zi proastă și ne trezim că un elev bun în zona științelor are o performanță proastă la testarea națională și nu poate ajunge la un liceu bun. Dar, dacă după testarea națională, organizezi acele concursuri, tot gândite ca subiecte, să nu fie o chestie locală, să fie în conexiune cu ministerul, să se asigure că e ok, poate că dacă acel elev dă din chimie, fizică, pe acele locuri speciale pentru acele licee, îi mai dai o șansă și folosești interesul și competențele pe care le are”, a declarat Daniel David, la TVR Cluj.
”Deocamdată, eu am spus că pe termen scurt și mediu nu am de gând să schimb arhitectura majoră. După acel diagnostic, putem problematiza. Și eu știu acest lucru. Și eu știu că, de cele mai multe ori, la trecerea din clasa a opta în clasa a noua, în zonele europene și internaționale în general, nu ai testarea în forma în care o dăm noi. Ai, de obicei, potofoliu educațional, unii fac trecerea automată, alții o fac pe baza notelor sau a mediei din clasele V-VIII, alții pe notele din ultimii doi ani, sunt diverse variante, dar nu testare standardizată națională atât de dură, pe care o folosim noi.
Pe de altă parte, argumentul mai era la noi că școlile sunt atât de diferite, de diverse și de inegale, încât a lua numai notele, despre care nu știi dacă se dau după aceeași metodologie, distorsionează cumva șansa copiilor. Și, atunci, testarea, chiar dacă este atipică, mai dă șanse, standardizează lucrurile”, a adăugat ministrul Educației,