David: Atitudinea românilor față de știință e cea mai nefavorabilă și de neîncredere din UE

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a publicat pe blogul său o analiză a unui studiu european privind percepția asupra științei și tehnologiei, subliniind că atitudinea românilor e cea mai nefavorabilă și de neîncredere din UE în această privință.

Datele indică un nivel ridicat de neîncredere în știință și în instituțiile responsabile de promovarea cunoașterii, ceea ce, în opinia ministrului, vulnerabilizează societatea în fața pseudoștiinței și a dezinformării.

Conform studiului citat de Daniel David, România se află la coada clasamentului UE în ceea ce privește încrederea în știință și tehnologie:

  • 32% din populație are o atitudine negativă față de știință și tehnologie, cea mai ridicată rată de respingere din Uniunea Europeană (media UE este de 17%).
  • Doar 50% dintre români consideră că știința și tehnologia au un impact pozitiv asupra vieții, cea mai scăzută rată din Uniune (media UE este de 67%).
  • 45% dintre români cred că oamenii trebuie să își asigure singuri beneficiile noilor tehnologii, fără sprijinul autorităților – un semn al neîncrederii în instituțiile statului (media UE este de 28%).
  • Doar 55% dintre români cred că rezultatele cercetărilor științifice finanțate din bani publici ar trebui să fie disponibile gratuit, mult sub media europeană de 80%.
  • Încrederea în descoperirile bazate pe inteligența artificială este de doar 25%, cel mai scăzut nivel din UE (media europeană este de 38%).

Educația, cheia combaterii pseudoștiinței

Daniel David atrage atenția că această neîncredere în știință are consecințe grave asupra societății. El subliniază că oamenii aleg să se informeze pe cont propriu, în loc să aibă încredere în experți și instituții, ceea ce favorizează răspândirea teoriilor conspiraționiste și a dezinformării.

„Atitudinea românilor față de știință și tehnologie ne predispune la pseudoștiință și conspirații. Acest fenomen este corelat cu abandonul școlar și analfabetismul funcțional, amplificându-se reciproc până la a deveni un risc de securitate națională”, avertizează ministrul.

El subliniază că instituțiile de educație și cercetare trebuie să-și asume un rol mai activ în promovarea cunoașterii și a gândirii critice. „Noi am creat instituții și experți pentru a ne proteja de noi înșine, pentru ca adevărul să fie stabilit prin știință, nu prin vocea celor mai agresivi sau care strigă cel mai tare”, explică Daniel David.

Apel către profesori și cercetători

Ministrul Educației face un apel către comunitatea academică și educațională să respingă obscurantismul și să își asume un rol activ în promovarea cunoașterii științifice.

„Le cer oamenilor educației și cercetării să respingă obscurantismul și să facem echipă pentru a duce lumina cunoașterii și culturii în școli, universități și în societate. Numai astfel îi putem proteja pe copii și pe viitorul acestei țări de pseudoștiință și de o lume impredictibilă și periculoasă”, afirmă Daniel David.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.