
Daniel David, ministrul Educației și Cercetării, afirmă că, în ceea ce privește corpul profesoral din România, lucrurile ”stau prost” și nu vede, pe termen scurt, o soluție.
Într-o intervenție telefonică la Rock FM, ministrul a enumerat trei lucruri care au nevoie de schimbări pentru ca educația din România să devină performantă. Printre acestea, și calitatea profesorilor.
Cele trei condiții enumerate de Daniel David la emisiunea ”Morning Glory cu Exarhu”, difuzată de Rock FM:
Se poate face performanță în România, dar trebuie să schimbăm multe lucruri. După mine, sunt trei lucruri care trebuie să fie create pentru a genera performanță.
Unu: infrastructura. Și acum, oricât de ciudat o să pară ceea ce spun, să știți că, sub aspectul infrastructurii, mergem în direcția bună pe sensul corect. Vă dau doar câteva exemple, ca lumea să înțeleagă. De exemplu, din PNRR, din 6000 și ceva de unități școlare pe care noi le avem cu personalitate juridică, 5600 și ceva sunt în faza în care își fac laboratoare de științe, mobilier nou, tablă inteligentă, digitalizare și așa mai departe. Dacă lucrurile merg bine, la începutul anului școlar, în septembrie, vom avea 90% din aceste unități școlare deja dotate și, în același timp, până la sfârșitul lunii septembrie, va trebui să încheiem acest proiect. Deci mergem în direcția bună, pe sensul corect.
Doi: resursa umană. Profesorii. Aici lucrurile stau prost și nu văd deocamdată, pe termen scurt, o soluție, pentru că, în ultimii ani, au intrat în sistem mulți oameni care n-au fost cei mai buni absolvenți neapărat de diverse discipline, asta pentru că rolul de profesor și statutul profesorului în societate nu arată bine. Salariul este mic, este prost, ca să spun așa, tocmai când profesorii tineri au nevoie să își facă o familie, să-și construiască o viață și nu este o cale atractivă. Aici ce va trebui să facem: să discutăm foarte cinstit între noi dacă vrem să valorizăm sau nu profesorul în societate, să-i atragem pe cei mai buni din universități, dar pentru asta va trebui să discutăm despre salarizare.
Și trei: curriculum. Aici lucrurile sunt începute. Noi avem nevoie de un curriculum modern, adică conținuturi relevante, mai puține și relevante. Să nu mai încărcăm copiii cu discipline peste discipline, ore peste ore și adesea cu conținuturi nerelevante. Să fie bazate pe manuale atractive și, foarte important, modalități mai moderne de predare care corespund cu setul mintal al generației de astăzi. Aici aș spune că suntem în direcția bună, mai avem mult de lucru. Ați văzut în spațiul public că am început discuția la nivel de liceu, o să ne mutăm și la celelalte niveluri în viitor, dar aceștia sunt cei trei factori.