David: Sistemul de titularizare e înrădăcinat în mintea oamenilor. Orice schimbare trebuie gândită foarte, foarte bine

Daniel David, ministrul Educației și Cercetării, afirmă că în luna mai va anunța schimbările pe care dorește să le implementeze în sistemul de titularizare. În emisiunea ”Viitor pentru România”, difuzată de Prima News, David a explicat că acest sistem este ”atât de înrădăcinat în mintea oamenilor, încât orice schimbare trebuie gândită foarte, foarte bine”.

Întrebat de realizatoarea Nicoleta Călugăreanu cum se poate ajunge în punctul în care profesorii își asumă consecințele pentru faptul că nu aplică procedurile, David a răspuns: ”Prin sancțiuni. Dar după aceea tot auzim că se dau sancțiuni și sunt prea multe sancțiuni.”

Realizatoare: Bun, dar care sunt acele sancțiuni? Pentru că în zona de formare avem nevoie de credite. Profesorii au nevoie de 90 de credite o dată la cinci ani. Ce se întâmplă dacă nu au aceste credite? Nimic. 

Daniel David; Păi eu cred că se întâmplă multe lucruri dacă n-au aceste credite. Nu sunt eligibili la gradații de merit, pentru diverse promovări…

Realizatoare: Dar, dar rămân în sistem. 

Daniel David: Rămân în sistem fiindcă ai sistemul de titularizare. Asta e o altă problemă. Nu te poți aștepta ca, în două sau trei luni, și nu vreau să mă derobez, fiindcă eu am zis că trebuie gândit sistemul de titularizare. Dar aceste lucruri sunt atât de vechi și sistemul de titularizare este atât de înrădăcinat în mintea oamenilor, încât orice schimbare trebuie gândită foarte, foarte bine și anticipată. Fiindcă, până la urmă, oamenii ăștia au dat un examen, sunt titulari, nu eu l-am organizat, nu eu l-am gândit, eu nu l-aș fi gândit în acest fel, și acum ne gândim cum să schimbăm lucrurile în viitor. În luna mai, am spus, voi venit cu o variantă pentru a îmbunătăți sistemul de titularizare, astfel încât putem să avem titularizare, dar indicatorii de performanță să conteze. L-ați auzit și pe premier, de exemplu, vorbind de salarii în funcție de performanțe, ceea ce este o idee rezonabilă, mai ales dacă gândim nu salariile, ci veniturile profesorilor. Fiindcă salariile, până la urmă, sunt, în sistemul public, pe grilă. Salariul îl ai prin faptul că ești la un anumit grad didactic, o anumită vechime. Dar peste acel nivel, da, în funcție de indicatori de performanță, ar trebui ca unii să câștige mai mult, alții să câștige mai puțin.  

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.