De ce matematica trebuie să rămână probă obligatorie distinctă la bacalaureat, pentru profilul real – prof. Rodica Chiriac

Photo 50654431 © Ajb110 | Dreamstime.com

de Rodica Chiriac, profesoară de matematică la Liceul Teoretic Little London

        Conform principiului “cea mai bună investiție în viitor este o influență corectă în prezent”, schimbările în învățământ sunt binevenite atunci când prin ele putem accede la competențe adaptate timpurilor.

  Totuși, ideal ar fi că aceste competențe să fie evaluate cu acribie, prin itemi corespunzători, gândiți să oglindească adevărată pregătire a absolventului, care poate aplica la o facultate de profil (și nu numai) sau direct pe piața muncii.

      Matematica, această punte a suspinelor, care a organizat creierele atâtor generații, riscă să fie pusă la colț printr-un examen de bacalaureat gândit să o pună în umbră, să-i minimalizeze importanța, neluând în considerare că ea stă la baza tuturor științelor aplicate. Să nu uităm că deschiderea pe care o dă studiul matematicii în școală stă la baza practicării cu succes a oricărei meserii.

      E adevărat că se dorește alinierea sistemului educațional românesc la celelalte sisteme de învățământ din U.E. și că școala, că instituție a cunoașterii, este cea care are un rol important în dezvoltarea unei societăți și că performanțele tinerilor depind de calitatea învățării, a dascălilor etc, dar oare pentru a menține un standard ridicat al învățământului nu ar  trebui  depuse eforturi consistente de ambele părți?

     Competențele dobândite la Matematică, alături de Științele Naturii, Istorie, Geografie și Științele Socio-Umane, este clar, nu pot fi evaluate în câțiva itemi în cadrul aceleiași probe (obligatorii).

Un elev care optează pentru profilul real și care se pregătește asiduu patru ani studiind științele exacte, pentru a aplica la o facultate de profil, nu se va considera nedreptățit în momentul în care va fi pus în situația de a fi  evaluat la  șapte materii într-o singură probă de examen? Care ar mai fi scopul absolvirii unui profil real fără proba distinctă  obligatorie la matematică? S-ar dilua atât de mult cunoștințele acumulate, încât, după absolvirea liceului, candidatul ar constata că știe din toate nimic și că nu face față absolvirii unei facultăți.

     Matematică rămâne, e adevărat, o materie dificilă, dar fără de care nu se poate, ea ne organizează gândirea, ne ajută să sintetizăm informația și să o corelăm în diferite contexte. Este și rămâne regina științelor, pentru că stă la baza dezvoltării tuturor celorlalte științe. Să o repunem  la locul ei de cinste și să nu uităm câți matematicieni celebri a dat școala românească.

     Este necesar ca matematica să rămână probă obligatorie distinctă a  profilului real la examenul de bacalaureat și să nu lăsăm să scadă nivelul acestui examen atât de jos încât din examenul maturității  să devină examenul infantilității!

Sursă foto: https://www.dreamstime.com/editorial-photo-exam-time-children-sitting-their-test-papers-image50654431

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.