
Sărbătoarea cunoscută sub numele de Dragobete, marcată pe 24 februarie, este una dintre cele mai iubite tradiții românești, aducând cu sine o atmosferă de bucurie și iubire, simbolizând totodată începutul primăverii. Această sărbătoare este asociată nu doar cu dragostea romantică, ci și cu renașterea naturii, fiind văzută ca un moment de trecere de la iarnă la primăvară.
Unii etnologi consideră Dragobetele a fi o figură mitologică similară cu Eros sau Cupidon în mitologia greacă. Se spune că Dragobetele este fiul Babei Dochia, un personaj important în folclorul românesc, și este asociat cu iubirea, fertilitatea și primăvara. Totodată, el este cunoscut ca „băiatul care aduce primăvara”.
Dr. Adina Hulubaș, etnolog și cercetător științific principal în cadrul Academiei Române, filiala Iași, spune, într-un articol publicat în Ziarul de Iași, că că Dragobetele reprezintă un ritual de inițiere și trecere, marcat de trezirea naturii și începutul noului ciclu agricol.
„Această sărbătoare este, de fapt, una care consemnează ritmul vegetațional. Este sărbătoarea în care se împerechează păsările și practic anul vegetațional este la debut, acum. Oamenii, de-a lungul civilizației noastre, au ținut cont de periodicitatea vremii și au încercat să preia de la natură vitalitatea ei, forța, de unde și sărbătorile tinerilor din această zi sau din această perioadă, pentru că această sărbătoare nici măcar nu avea o dată fixă în calendar, unele sate o ţineau pe 28 februarie, pe 1, 3 sau în 25 martie”, a mai adăugat etnologul Adina Hulubaș.
Sărbătoarea era celebrată cu diverse tradiții și obiceiuri, fiind o perioadă în care tinerii se adunau să își declare sentimentele, iar întâlnirile romantice erau la ordinea zilei. Fetele și băieții îmbrăcau costume populare și se adunau în pădure pentru a culege flori de primăvară, simbolizând înnoirea și fertilitatea.
Printre obiceiurile specifice Dragobetelor se numără:
– Declararea iubirii: Tinerii foloseau această zi pentru a-și exprima dragostea față de persoanele dorite.
– Semnele de fertilitate: Multe fete purtau flori în păr sau își îmbrăcau iubiții cu aceste flori, crezând că le va aduce noroc și fertilitate.
– Întâlnirile în natură: Se obișnuia ca tinerii să petreacă timp în aer liber, răspândind optimism și bucurie.
Cu ocazia acestei sărbători pline de iubire și optimism, am lansat pe pagina noastră de Facebook un concurs de rime cu tema „De Dragobete, fă-ți de cap!”
Invităm toate cititoarele să își folosească creativitatea și umorul pentru a găsi rime haioase la versul:
“Mi-am pus busuioc în păr…”
Fie că vrei să ne încânți cu o rimă nostimă sau să ne aduci un zâmbet pe buze, te așteptăm cu idei originale!
Continuă în comentarii cu o rimă la versul “ În păr mi-am pus busuioc….” și poți câștiga un set complet de îngrijire a părului– spray, balsam și șampon – oferit de Minoxicapil
Cele mai inspirate 3 rime vor fi premiate! 🎁
Concursul se desfășoară doar astăzi 24 februarie, pe pagina de Facebook ”Educație Privată”, între orele 12:00 – 23:00. Rezultatul va fi anunțat pe 25 februarie la ora 12:00.
Concurs #Minoxicapil #PărDeVis #CreativitateFeminina
Fă-ți de cap și arată-ne talentul tău literar! Succes! 💖✨
Cum evităm căderea părului
Cum prevenim căderea părului: consultație, tricoscopie, diagnostic, tratament