
A fi educatoare nu înseamnă doar a preda
Tema profesorilor debutanți s-a aflat pe agenda publică, în ultimii ani, în special prin dezbaterea despre salarii. Cu toate că acest subiect este important, începutul carierei didactice înseamnă mai mult: gândurile cu care tinerii se îndreaptă către această profesie, aspirațiile lor, filosofia personală în legătură cu ceea ce presupune a fi un bun profesor.
De aceea, Educație Privată deschide o nouă serie de articole, cu tema ”Debutant în învățământ”. Prima noastră invitată este Raluca Anghel, studentă la Facultatea de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității din București. Ea ne-a povestit de ce își dorește să devină educatoare și ce aspirații are în profesia pe care și-a ales-o:
Ce spune Raluca Anghel, viitoare educatoare:
De când eram mică am fost atrasă de ceea ce înseamnă educația, iar un exemplu foarte potrivit ar fi faptul că atunci când veneam de la școală, îmi strângeam toate păpușile și mă prefăceam că sunt învățătoarea lor, predându-le lecții pe care tocmai le învățasem. Astfel, pot spune că dorința de a deveni educatoare a venit natural, iar ulterior alegerea de a urma un liceu pedagogic mi-a oferit ocazia să învăț și să mă formez pentru această meserie.
Experiențele din practica pedagogică mi-au confirmat că acesta este drumul pe care îmi doresc să îl urmez. Am realizat cât de mult îmi place să creez materiale didactice cât mai atractive, care să capteze atenția copiilor și să-i ajute să învețe cu plăcere. Astfel, când vedeam copiii entuziasmați de ceea ce pregătisem pentru ei, simțeam că ceea ce am făcut a fost cu adevărat important.
Consider că profesia spre care aspir îmi oferă oportunitatea de a-mi folosi talentele într-un mod prin care pot realiza activități creative. Încă de la vârsta de 4 ani, muzica și dansul au fost o parte esențială din viața mea. Am făcut canto timp de 12 ani și dansuri populare timp de 3 ani, iar aceste pasiuni îmi oferă posibilitatea de a le oferi copiilor, experiențe educative diferite și creative, care îi vor putea ajuta să își descopere talentele.
Ca viitoare educatoare îmi doresc să contribui la crearea unui mediu educațional în care fiecare copil să se simtă valoros și apreciat. Îmi doresc să-i ajut pe copii să aibă încredere în propriile lor abilități, deoarece fiecare are un potențial imens care poate fi valorificat, dacă sunt sprijiniți.
Pentru mine, a fi educatoare nu înseamnă doar a preda, ci și a oferi sprijin și a contribui la formarea unor personalități încrezătoare și curajoase. Acest domeniu nu reprezintă doar o meserie, ci și o oportunitate de a îmbina pasiunea cu dorința de a contribui la formarea generațiilor viitoare.