
Ligia Deca, ministra Educației, a transmis către Educație Privată o serie de precizări în legătură cu modul în care va fi făcută evaluarea profesorilor.
Ministra afirmă că această evaluare nu va fi una standardizată, așa cum reieșea dintr-o declarație atribuită Ligiei Deca de Știrile ProTv, preluată și de publicația noastră. În schimb, acest proces poate include și feedbackul elevilor.
Declarația transmisă de ministra Educației către Educație Privată:
In dialogul cu OCDE despre cariera didactică si corelarea sistemului de salarizare cu performanta, recomandarea experților a fost să construim o evaluare multicriterială a profesorilor. Această evaluare poate include progresul elevilor, pe care îl vom putea constata după implementarea evaluării standardizate și folosirea platformei dedicate, din fonduri prin PNRR.
Această evaluare trebuie să includă și autoevaluarea, evaluarea colegilor și a directorilor. Poate include, de asemenea, feedbackul elevilor.
Nu este vorba despre evaluarea standardizată a profesorilor, ci despre evaluarea pe care noua Lege a învățământului preuniversitar o prevede pentru elevi și care ar permite să constatăm progresul lor, cu potențial impact asupra evaluării profesorilor, alături de alți factori relevanți.
Ministerul Educației a lansat în consultare publică un proiect de ordin de ministru care definește profilul profesional al cadrelor didactice și standardele profesionale la care se vor raporta acestea.
Potrivit proiectului, profilul profesional generic al cadrului didactic din învățământul preuniversitar este organizat pe 7 domenii de competențe. Printre acestea, cunoașterea elevilor și a modului în care aceștia învață precum și etica, reflexivitatea și învățarea continuă.
Autoevaluarea deja exista, cât și a directorilor. A colegilor, nu am competente să o fac și e un nob sens
Nu numai a directorului ci a Consiliului de Administrație al instituției de învățământ! D-na ministru ar trebui să știe că și azi așa se face evaluarea cadrelor didactice-în etapele: autoevaluare, evaluare la nivelul comisiei metodice din care face parte profesorul și apoi în Consiliul de Administrație!
Problemele sunt altele- una dintre ele este aceea cu planurile de învățare individualizate pentru fiecare elev în parte, inclusiv documentația aferentă în condițiile în care multe clase au peste 27, chiar 29 de elevi, iar în norma unui Profesor însumează cel puțin 6-7 clase ceea ce înseamnă un volum enorm de muncă mai ales din perspectivă cronofagă! După ce voi citi cu atenție proiectul voi interveni!
Nu înțeleg .
Mesajul
Marinarei
Pb e ca hartuirea sexuala la locul de munca de la elevi, ,,colegi,, și directori inclusiv femei care hartuiesc alte femei sexual….este LEGE in scoli. Toți cei care nu se ,,supun,, spurcarii….automat vor avea evaluare sub nivel. Doar cei care ,,colaborează,, vor primi 10 pe linie și salariu meritos.
Deci….dna marinar…..de fapt ce implementezi???
Deca s-a apucat de comedie? Autoevaluarea, din start este subiectiva, cine e fraier sa isi dea nota mica. Evaluarea colegilor? Cum il poate evalua profesorul de romana pe profesorul de mate si reciproc? Ai dat atatea examene ca mai tarziu, sa iti spuna colegul ca esti prost. Evaluarea directorului? Adica daca ajungi director te pricepi la orice. Stiu directori care au uitat materia pe care o predau de atata stat in functie. Evident ca directorul poate de alta materie decat profesorul evaluat. Oricum se acorda prea mare importanta directorului de scoala, care de multe ori mai mult incurca decat ajuta procesul de invatamant. Criterii mai subiective si mai ridicole decat acestea nu am vazut. Dna ministru ce parere aveti de o evaluare a profesorilor care sa ii mai faca sa treaca pe la concursul de titularizare, sa vedem si noi parintii, la ce nivel sunt profesorii copiilor nostri? Daca ai un profesor de 5 cum crezi ca va educa o clasa de 10.
Umilință, discreditare, a fost examenul de Titularizare.Profesori de excepție ,absolvenți a cite 2 facultăți, cu medii de 9 și 10 ,experienta în invatamint 8 ani.Cu definitivat și alte grade 10.Este inadmisibil sa -i fie apreciata lucrarea de 10 pagini .Cine a controlat și evaluat lucrările.Pe ce criterii ,de a produs atita dezastru, neîncredere și suferință ,unor adevărați dascăli ,dornici sa promoveze învățământul la standarde europene .Tânăra generație, are nevoie de profesori ,pedagogi cu nalt profil pedagogic ,civic, vaste cunoștințe în domeniul ,pe care îl reprezintă.Consider oportun și decent ,sa se repete examenul de Titularizare .Va mulțumesc.