
Despre probleme disciplinare
Profesorul Flavian Georgescu, antrenor de olimpici la matematică și fost olimpic național, le oferă părinților, cadrelor didactice și elevilor sfaturi despre cum să abordeze relația cu școala, cum să se raporteze la performanțele academice și la momentele importante din parcursul școlar.
În ultima perioadă au apărut tot felul de probleme disciplinare în școlile din România, au ieșit la iveală cazuri șocante despre care acum ceva vreme nici nu ne imaginam că se pot întâmpla vreodată într-o instituție de învățământ. Copii agresați de către colegi… profesori injuriați de către elevi? Părinți care sar la gâtul cadrului didactic? Incredibil!
Cu părere de rău, acestea sunt cazuri de netolerat, sunt evenimente care nu au ce căuta în instituțiile de învățământ și pentru care imediat trebuie impuse măsuri dure și spontane astfel nimeni să nu își mai poate permite asemenea acte de indisciplină. Din păcate, aceste evenimente au un impact major negativ deoarece unii elevi sau unii părinți, pot lua ca exemple astfel de persoane nocive și să vadă că iată… este posibil să jignim profesorii și să nu pățim nimic, este posibil să ne agresăm colegii și să nu pățim nimic. O să ziceți că nu…nu este adevărat… există consecințe… nu… nu discutăm despre o amendă de 500 de lei sau de scăzut nota la purtare sau că o săptămână nu mai vine la școală… oameni buni…asemenea acte de puțin spus indisciplină… trebuie tratate extrem de serios și necesită aspru pedepsite.
În ultimii ani s-au înmulțit evenimentele de acest gen. Este foarte trist. Dragii mei… școala este instituția care teoretic ar trebui să reprezinte un loc sacru pentru fiecare copil. Dascălii elevilor trebuie să fie puși la loc de cinste în sufletul fiecărui elev… de ce? Pentru că sunt persoanele care după familie, îți sunt cel mai mult aproape, te educă, îți pun stiloul în mână, te învață și te pregătesc pentru etapele dificile din viața unui școlar… cu alte cuvinte mediul școlar al fiecărui copil trebuie să reprezinte o a doua sa casă, să fie la înalt rang în mintea și în sufletul său.
Însă, pentru a fi posibil acest lucru, este necesar să fie îndeplinite două aspecte esențiale… familia să inducă elevului acest sentiment, să educe copilul corect privind tot ce înseamnă mediul școlar, să îi fie un exemplu, iar instituția școală să le fie aproape elevilor și să le ofere ceea ce ei au cu adevărat nevoie.
Aș vrea să iau puțin la puricat aceste două aspecte. Primul menționat și anume mediul familial, este un subiect extrem de sensibil. Dragii mei, părinții nu trebuie să renunțe la valorile morale esențiale. Modernismul nu implică lipsa educației. Facem o mare greșeală. Libertatea de exprimare nu înseamnă că putem depăși pragul bunului simț. Dacă dorim să ne creștem copiii pentru o societate educată, cu principii, modernă, trebuie să educăm copiii. Iar școala trebuie să fie o prioritate în viața oricărei familii. Noi, părinții, le suntem cel mai bun exemplu copiilor noștri. Ei ne preiau gândurile și sentimentele noastre. Dragii mei, nu contează doar ce îi spui verbal copilului, contează faptele tale, contează ce îi transmiți prin comportamentul tău. Degeaba îi spui că îl iubești dacă nu îl iei niciodată în brațe și nu simte că gesturile tale sunt îndreptate către nevoile lui. Așa și cu școala… degeaba îi cumperi ghiozdan și penar, îi spui du-te la școală, dacă tu ca părinte, vorbești urât despre profesorii lui, despre colegii lui… aici e o mare problemă. În fața copiilor nu trebuie să facem astfel de declarații.. pentru că în scurtă vreme, firesc că și copilul va începe să simtă aceleași lucruri… repulsie față de școală, repulsie față de colegi, repulsie față de profesori.
Așadar, îndemn părinții să le transmită copiilor lor dragoste necondiționată față de școală, să le povestească despre diferența între un om școlit și un om neșcolit, care sunt consecințele și avantajele în a fi un om educat.
Sunt primul care sunt de acord cu mentalitatea din ultimii ani… că sunt multe aspecte importante care nu țin de școală în dezvoltarea unui copil, că multe abordări sunt învechite și dăunătoare copiilor, dar… să nu trecem de la o extremă la alta, să nu ponegrim școala, să o păstrăm la loc de cinste și să le arătăm copiilor noștri că a fi educat este cea mai prețioasă valoare.
Trec la al doilea aspect menționat mai devreme și anume… acoperă școala nevoile elevilor din ziua de azi? Dragii mei, haideți să ne străduim cu toții…profesori, directori, autorități, să facem tot ceea ce ne stă în putință pentru generațiile de copii. Noi suntem eticheta școlii românești de azi. Noi avem datoria morală să fim alături de fiecare copil în parte. Haideți să îi auzim pe copii, haideți să le fim sprijin în activitatea lor școlară, să ne simtă aproape, să îi înțelegem. În ziua de azi nu mai e deloc suficient să intrăm în clasă, să facem prezența, să ne predăm lecția și apoi să plecăm. Apreciez enorm colegii mei care au înțeles acest aspect și mă bucur când văd elevi fericiți alături de profesori implicați. Să nu uităm de un principiu fundamental… vrei respect…oferă respect!
Așadar, să avem grijă de triunghiul esențial în procesul educațional.. elev, profesor, părinte. Să formăm o echipă solidă care să aibă un singur scop… o societate educată.
Conținutul acestei rubrici este disponibil si în format audio, pe canalul de YouTube Național FM Romania. Emisiunea este difuzata la radio, in fiecare miercuri si vineri de la ora 12:50 si 18:50.