
Despre deficitul de atenție
Profesorul Flavian Georgescu, antrenor de olimpici la matematică și fost olimpic național, le oferă părinților, cadrelor didactice și elevilor sfaturi despre cum să abordeze relația cu școala, cum să se raporteze la performanțele academice și la momentele importante din parcursul școlar.
Un fenomen îngrijorător ce se petrece în ultimii ani este legat de deficitul de atenție al multor elevi în cadrul orelor de curs. Aud tot mai mult dascăli care se plâng că efectiv copiii nu mai sunt conectați la ore, nu mai pot să se concentreze 50 de minute la lecție și să fie prezenți trup și suflet în clasă. Acest fenomen se întâmplă tot mai des. Oare de ce?
Dragii mei, da… elevii de azi nu mai sunt elevii de acum 10 – 20-30 de ani. Elevii de azi cresc în alt mediu, în altă conjunctură, au alte viziuni și în primul rând au parte de o altă educație. Dar nu aceasta e marea problemă sau nu e singura problemă.
Din punctul meu de vedere, bazându-mă pe propria-mi experiență, studiind statisticile și cercetările ultimilor ani, consider că un factor extrem de important care afectează masiv generațiile actuale de copii reprezintă deviceurile. Telefoanele mobile, tabletele, calculatoarele. Statul ore întregi pe jocuri, pe tik tok…
Stimați părinți, dragi elevi care ne ascultați… deviceurile pot deveni cel mai mare dușman al nostru. Deviceurile neutilizate corespunzător ajung să ne distrugă capacitatea de concentrare. Din păcate, în cazuri extreme putem vorbi și despre posibiltatea dezvoltării autismului virtual. Sunt extrem de grave urmările potențiale în urma folosirii incorecte ale acestor dispozitive și ale jocurilor sau ale aplicațiilor respective.
Cum se explică această legătură între capacitatea noastră de concentrare și utilizarea îndelungată a deviceurilor? Simplu… senzațiile oferite virtual de către anumite programe sau jocuri sunt extrem de puternice și cu foarte mare impact. Ne creează în organism o stare de excitare nervoasă foarte intensă. Cum vă explicați că atunci când nimic nu merge la un copil să se liniștească sau să mănânce sau să ne asculte… totuși dacă îi dăm în mână telefonul mobil, gata…l-am potolit. Vă dați seama cât de mare impact are jocul sau imaginea pe care copilul o vede de nimic nu pare să nu funcționeze, dar datul telefonului în mână da?
Eh… pentru că elevii din ziua de azi sunt obișnuiți ca multe ore să le petreacă în fața ecranelor, aceștia au organismul obișnuit cu stimulii despre care tocmai am discutat. Stimuli care sunt atât de puternici încât nu mai au nicio șansă să concureze cu plăcerile normale din viața de zi cu zi, cu încercările dascălilor de a îi mobiliza pe copii prin diferite activități care mai de care mai plăcută. De aceea nu avem nicio șansă să combatem efectul nociv al acestor deviceuri.
Însă, ce putem face? Să menținem un echilibru. Nu putem să le interzicem copiilor utilizarea calculatoarelor. Ba mai mult, acum folosesc tabletele și la școală pe post de manual virtual. Noi trăim într-o societate în care poate și bunicii noștri au început să stea pe facebook.. ce să mai vorbim de tineri? Interzicerea acestora este din punctul meu de vedere calea cea mai puțin indicată de a avea succes. Pentru că întotdeauna tendința omului este să facă fix ceea ce i se interzice. Și atunci vom avea lângă noi copii frustrați care când vor prinde momentul, vor face la maximum tot ceea ce noi nu i-am lasat vreodata sa faca.
Ideea este să stabilim niște reguli și un anume program zilnic. Să fie totul cu măsură. Evident, nu pot spune eu dacă 15 sau 30 de minute, dacă o oră sau o oră și jumătate care să fie limita corectă de timp petrecut de un elev pe deviceuri, pentru că sunt foarte mulți factori ce țin de fiecare familie în parte, de vârsta copilului, important este să ținem lucrurile sub control, noi părinții și să le explicăm celor mici motivul pentru care impunem aceste bariere. Ei trebuie să înțeleagă că toate acțiunile noastre au ca și scop binele lor.
De asemenea, dascălii trebuie să fie conștienți că nu mai lucrează cu elevii de acum 4-5 generații. Nu mai putem avea aceleași așteptări de la copiii din ziua de azi. E nevoie ca și noi să ne adaptăm la materialul pe care îl avem la dispoziție și să îl modelăm astfel încât la final, rezultatul să fie cel dorit de noi, dar la care poate trebuie să ajungem prin alte metode mai moderne, mai aplicate, mai eficiente. Cu înțelegere și cu multă comunicare, cu siguranță vom răzbi și ne vom atinge obiectivul suprem…dezvoltarea unei societati educate.
Conținutul acestei rubrici este disponibil si în format audio, pe canalul de YouTube Național FM Romania. Emisiunea este difuzata la radio, in fiecare miercuri si vineri de la ora 12:50 si 18:50.