
„Click pentru a descoperi secretul sănătății vedetelor!”. „Nu credeai că e simplu? 5 trucuri pentru o sănătate de fier!”. „Uimitor! Acest aliment comun îți poate îmbunătăți fantastic starea de sănătate!”. „Atenție! 7 simptome pe care nu ar trebui să le ignori!”. „Secretele longevității! Ce fac acești oameni pentru a trăi mai mult?”. Uimitor! 10 trucuri pe care nutriționiștii nu vor să le știi!”
Suntem siguri că titlurile de mai sus le-ați văzut măcar o dată în lectura online, iar tentația a de a da click, pentru a afla „marele secret”, a fost foarte mare, nu?
Nu trebuie să vă simțiți vinovat sau vinovată; sunt tehnici de manipulare folosite de când lumea, astăzi mai abitir în mediul online.
Clickbait, tradus în limba română ca momeală de clicuri (căci despre asta e vorba), reprezintă un tip de conținut conceput cu scopul de a atrage atenția și de a influența percepția celui care citește. Practic, se induce ideea că, prin accesarea acelui conținut, vei primi soluții miraculoase pentru problemele tale de sănătate.
Pentru a face față „înșelătoriilor” cu aparent conținut medical, am apelat la specialiști în sănătate pentru a decripta mai ușor acest tip de capcane.
Știți ce este cyberchondria? În limba română este tradus ipohondria cibernetică, dar cum este tradus în reacțiile cititorilor din online puteți afla din lectura textului propus mai jos de către Ioana Emanuela Ifteni, farmacist specialist în Laborator Farmaceutic.
Am ales să scriu acest articol despre dezinformarea medicală din mediul online dintr-o dublă perspectivă: cea de pacient care se confruntă zilnic cu avalanșa de informații neverificate, dar și cea a unui profesionist din domeniul farmaceutic, cu peste 18 ani de experiență.
Gastimax®med, comprimate masticabile este un dispozitiv medical recomandat pentru tratamentul simptomelor refluxului gastro-esofagian precum senzaţia de arsură în capul pieptului, regurgitaţia acidă, indigestia, tusea şi inflamaţia faringelui şi a laringelui (legate de reflux).
Internetul – punte spre cunoaștere sau labirint al dezinformării?
În sfera medicală, internetul este o unealtă valoroasă și la îndemâna oricui, fie pacient, fie specialist. Utilizat responsabil, acesta ne poate oferi conținut valoros despre diferite afecțiuni, prevenție, tratamente, servicii de consultație online, aplicații pentru sănătate, grupuri și comunități de suport utile în gestionarea unor boli. Cu toate acestea, ne confruntăm cu un fenomen paradoxal: deși volumul de informație și accesul la aceasta au crescut exponențial, nivelul real de cunoștințe și înțelegere este în scădere.
Calitatea și credibilitatea surselor medicale pe care le accesăm au un impact semnificativ asupra stării noastre de sănătate, deoarece ne influențează deciziile și comportamentul legat de sănătate. Studiile au demonstrat că răspândirea informațiilor false poate conduce la decizii greșite ale pacienților privind tratamentele pentru diverse afecțiuni (Madathil, 2014), dar și la o scădere a aderenței la tratament (adică pacienții nu mai respectă tratamentele recomandate de medici) (Loomba, 2021).
Pe de altă parte, unele persoane pot experimenta cyberchondria (în limba română ipohondria cibernetică) – un tipar comportamental specific celor care deja se confruntă cu un nivel ridicat de anxietate și stres legat de sănătate, stres care este accentuat atât de căutarea compulsivă de informații medicale online, cât și de ambiguitatea acestora (McMullan, 2019).
Pentru o persoană fără pregătire medicală, cele mai populare surse de informare sunt platformele de socializare (social media): Facebook, TikTok, Instagram, X, YouTube – acestea fiind preferate de miliarde de oameni care își caută singuri răspunsuri la probleme de sănătate. Aplicațiile de comunicare (WhatsApp, Telegram) completează cercul informațional și ajută la distribuirea conținutului, informația fiind propagată către și mai mulți oameni.
Cele mai populare subiecte medicale din mediul online, dar și cele mai exploatate prin dezinformare și manipulare sunt:
∗ vaccinurile
∗ cancerul
∗ nutriția și dietele pentru slăbit
∗ depresia și sănătatea mintală
∗ sănătatea reproductivă și potență
Deoarece reglementarea pe rețelele de socializare a informațiilor legate de sănătate este relativ scăzută, cea mai eficientă abordare este să înveți cum să te protejezi: cum să evaluezi critic, cum să alegi informațiile corecte și eventual să raportezi conținutul înșelător pentru a preveni răspândirea sa.
În primul rând, trebuie să facem o delimitare a tipurilor de informații false de pe rețelele de socializare, și anume:
Misinformation, ce poate fi tradus ca informație inexactă, reprezintă o omisiune sau interpretare eronată a adevărului, dar de cele mai multe ori oamenii care distribuie acest tip de informație nu caută să inducă în eroare, ci chiar să caute răspunsuri la întrebări oneste (Office of the Surgeon General, 2021). Pe de altă parte, atunci când cineva răspândește informații înșelătoare cu intenția de a induce în eroare vorbim despre dezinformare(termenul în engleză: disinformation). Dezinformarea reprezintă, așadar, crearea și/sau distribuirea intenționată de informații false (fake news) cu scopul de a manipula (Tucker, 2018).
Un factor esențial în răspândirea dezinformării este modul în care funcționează algoritmii rețelelor sociale. Aceste sisteme au la bază interacțiunile utilizatorilor (vizualizări, like-uri, comentarii) și viralizează conținutul medical fără nicio verificare a acurateții acestuia. Practic, dacă, de exemplu, ești interesat de nutriție și accesezi des clipuri despre diete minune, algoritmul îți va afișa din ce în ce mai mult conținut similar, fără a filtra informațiile false.
Un sfat util ar fi să alegi conținut de la surse legitime, postat de specialiști reali și să verifici întotdeauna informațiile pe care le consideri utile cu un profesionist (medic, farmacist).
În loc de concluzie…
Dacă ți se pare „prea frumos ca să fie adevărat”… caută un profesionist din domeniul medical care să te ghideze și nu te baza exclusiv pe ceea ce găsești în social media.
Articol propus de către Ioana Emanuela Ifteni, farmacist specialist în Laborator Farmaceutic.cu 15 ani de experiență în farmacia comunitară și 4 ani în industria farmaceutică, în domeniile Cercetare & Dezvoltare (R&D) și Reglementare & Autorizare (Regulatory Affairs) pentru medicamente, dispozitive medicale și suplimente alimentare
Rubrica Sănătate de Nota 10 este prezentată de platforma Doctorulexplică.ro
Alergiile nu se vindecă, nu-i așa? Morcovii întăresc vederea copiilor. Laptele cald ajută copiii să doarmă liniștit…
Mituri comune despre sănătate: alergiile nu se vindecă. Antibioticele tratează virozele…