
Numărul de lucrări care au avut nevoie de recorectare la proba de limba română de la simularea de Evaluare Națională este mult mai mare decât cele de la proba de matematică.
Peste 14.000 de lucrări au înregistrat diferențe de notare mai mare de un punct între cei doi profesori evaluatori inițiali la proba de limba română, în timp ce la matematică această situație a fost înregistrată pentru mai puțin de 200 de lucrări.
Potrivit datelor comunicate de Ministerul Educației și Cercetării, distribuția lucrărilor reevaluate la simularea din acest an este următoarea:
În cifre absolute, situația este următoarea:
Ministerul Educației și Cercetării remarcă o creștere a acurateței în evaluare față de simularea din 2024.
Evaluarea lucrărilor s-a derulat în condiții similare cu cele de examen, digitalizat. În acest context, lucrările au fost distribuite aleatoriu evaluatorilor din toată țara.
Conform metodologiei de organizare și desfășurare a examenelor naționale, la o diferență mai mare de un punct între notele acordate de cei doi evaluatori, lucrările sunt recorectate de alți doi evaluatori, nota finală fiind obținută ca medie aritmetică a celor două note cu valori centrale, după eliminarea notelor extreme (cea mai mare și cea mai mică).