
Prof. Adina Romanescu, directoarea Liceului Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași, anunță că intenționează să înființeze o mișcare pentru independența școlilor.
Profesoara explică, pe pagina sa de Facebook, că „necinstea din educație nu este neapărat despre bani, ci despre pervertirea valorilor”.
După ce a anunțat, recent, că a intrat în PSD, după ce timp de mai mulți ani a activat în PNL, directoarea Adina Romanescu precizează că nua făcut și nu va face niciodată politică în școală.
Anunțul făcut de profesoară:
Avem dreptul la o educație care să ne ofere un viitor pe care ni-l dorim fiecare dintre noi!
Este trist că după atâtea reforme, proiecte, legi suntem în același loc.
Voi iniția o mișcare pentru independența școlilor.
Când te apuci ca director să igienizezi toate procesele de selecție din dorința de a fi onest, corect, intri în conflict deschis cu cei interesați să își îndeplinească scopurile de a câștiga favoruri, bani, servicii de influență la schimb. Îmi doresc școli independente și directori care să spună „nu” corupției.
Vreau să încurajez toți directorii și profesorii să rămână onești, indiferent de vremuri.
Necinstea din educație nu este neapărat despre bani, ci despre pervertirea valorilor, nerespectarea elevilor care se implică în învățare, obțin rezultate și eliminarea acestora pentru a face loc elevilor care provin din familii conectate la telefoanele care trebuie.
Nu mi-am abandonat niciun moment valorile și principiile, sunt același om pe care îl știți, dedicat elevilor și profesorilor din LIIS. Toate competențele pe care mi le-am dezvoltat și experiențele de învățare la care am participat, vreau să le pun în slujba școlii mele dragi, a echipei dedicate din LIIS.
Nu voi face politică în școală niciodată, așa cum nu am făcut nici până acum. Voi rămâne acel lider din educație pasionat, care nu mă voi lăsa schimbat de vremuri, sunt același om pe care îl știți, mereu cu LIIS și la LIIS.
Chiar dacă nu vor recunoaște de teama repercusiunilor, directorii nu sunt lăsați totdeauna să decidă. Centralizarea permite controlul școlilor, precum și oferirea unor beneficii celor care sfidează corectitudinea. Credeți că majoritatea directorilor ignoră ascultarea ordinelor venite de la autorități de tipul elevul X trebuie să promoveze, elevul y trebuie să se transfere, profesorul Z trebuie să ocupe un anumit post, etc? Sau este vorba de o minoritate la nivel național? Mulți aleg să intre în păienjenișul oferirii de favoruri din care nu vor mai putea ieși niciodată. Poate nu știați că atunci când se aprobă scoaterea unui post, există posibilitatea să se livreze și cel care trebuie să îl ocupe la pachet. Sunt mulți tineri pasionați de educație, care ar dori să rămână în învățământ, dar nu încap de băieții deștepți. Orientații își iau în completare, 4 ore de exemplu, într-o școala râvnită, pentru ca în viitor să își întregească acolo catedra. Toate prevederile din mobilitate care doresc să sprijine stabilitatea școlilor sunt interpretate mercantil de băieții orientați. Cei tineri, foarte bine pregătiți se plimbă din școală în școală, în speranța că vor găsi un director care să spună „nu” indicațiilor prețioase venite de mai sus.
Ascultarea ordinelor în educație venite de la persoane investite cu autoritate generează corupția din societate.