
Directorul unei școli și șefa unei grădinițe din Bacău au fost trimiși în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru achiziții la suprapreț. În total, în același dosar, au fost trimiși în judecată 13 inculpați pentru un prejudiciu de 645.736 lei.
Procurorii susțin că Sorin Bostan, director al Școlii Gimnaziale „Constantin Platon” Bacău, ar fi efectuat achiziții de mobilier, sisteme de supraveghere video și produse de uz casnic la prețuri mult supraevaluate, fără respectarea procedurilor legale de consultare a ofertelor de preț, în perioada mai 2022 – decembrie 2023.
Conform rechizitoriului, școala pe care o conduce ar fi plătit 21.000 lei pentru un dulap frigorific achiziționat de furnizor la doar 10.365 lei, aplicându-se un adaos de până la 230%. Aceste achiziții ar fi fost realizate în baza unor înțelegeri frauduloase cu administratorii firmelor S.C. ORION MOB S.R.L., S.C. RALDIA DISTRIB S.R.L. și S.C. CASA DÉCOR ONLINE S.R.L, precizează DNA într-un comunicat de presă.
Procurorii mai arată că Sorin Bostan ar fi fost sprijinit în aceste demersuri de Mărioara-Cornelia Ceaușu, administrator al Grădiniței cu Program Prelungit nr. 33, parte a Școlii Gimnaziale. Aceasta ar fi contribuit la menținerea aparenței de legalitate prin acceptarea și inserarea ofertelor de achiziții în platforma SEAP. Produsele au fost achiziționate fără consultarea efectivă a ofertelor de preț, în baza unor înțelegeri frauduloase cu reprezentanții firmelor furnizoare.
Căminul pentru Persoane Vârstnice Bacău se află, de asemenea, în centrul acestui dosar de corupție. Conducătoarea instituției, Magda Dimofte, este acuzată de abuz în serviciu în formă continuată, procurorii susținând că aceasta ar fi dispus achiziționarea unor produse medicale și de uz casnic la prețuri cu mult mai mari decât cele de pe piață. Printre achizițiile semnalate se numără paturi electrice, pentru care instituția ar fi plătit 7.400 lei per unitate, în condițiile în care prețul de achiziție al furnizorului era de 3.508 lei. De asemenea, pentru un aragaz electric, Căminul pentru Persoane Vârstnice a plătit 79.800 lei, cu mult peste costul de achiziție de 32.500 lei.
Magda Dimofte ar fi beneficiat de sprijinul subordonaților Iulian Mihai Tanțoș și Andreea Monica Ghervase, responsabili de achiziții, care ar fi creat documentația necesară pentru a păstra aparența de legalitate a procedurilor.
Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au dispus măsuri asiguratorii. Dosarul a fost într-un final trimis spre judecare Tribunalului Bacău, cu propunerea de menținere a acestor măsuri.
Dna precizează că „această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea actelor de sesizare instanței competente, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”
În total, în același dosar, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată a 13 inculpați, persoane fizice și juridice care ar fi cauzat un prejudiciu de 645.736 lei, în dauna U.A.T. Bacău.
O școală din Bacău a încurcat subiectele la simularea pentru Evaluarea Națională