Elev condamnat pentru bullying: cazier și 25.000 de lei amendă

foto: Mikhail Nilov/ pexels.com

Un caz de bullying soluționat recent la Judecătoria Oradea a dus la condamnarea unui elev agresor, care va avea cazier și va trebui să plătească daune morale de 25.000 de lei. Judecătoarea a încercat inițial să medieze o împăcare, dar refuzul agresorului a dus la aplicarea sancțiunilor severe, menite să descurajeze violența și hărțuirea în școli.

În primăvara anului 2022, un incident de bullying petrecut la Liceul Tehnologic Felix din Sânmartin a condus la condamnarea unui elev pentru agresiune fizică asupra unui coleg. Cazul, judecat inițial la Judecătoria Oradea, a atras atenția publică prin severitatea pedepsei aplicate pentru comportamentul violent al unui adolescent, relatează eBihoreanul.

În luna mai 2022, „Marius” (nume fictiv pentru a proteja identitatea minorilor), lucra la un proiect pentru ora de informatică în momentul în care „Bogdan”, fiu al unui om de afaceri şi sportiv de performanţă cunoscut pentru comportamente de intimidare, l-a luat în derâdere pentru părul un pic mai lung şi creţ, întrebându-l batjocoritor dacă e gay. Când victima i-a răspuns pe același ton, „Bogdan” a reacționat violent, lovindu-o și împingând-o cu capul în monitorul unui calculator.

Deși leziunile suferite de „Marius” au fost minore, iar poliția a propus inițial renunțarea la urmărirea penală, procurorii au decis trimiterea în judecată a agresorului. În proces, judecătoarea Crenguța Crăciun a încercat să evite condamnarea, solicitându-i lui „Bogdan” să-și ceară scuze și să se împace cu victima. Refuzul adolescentului de a arăta remușcări a determinat instanța să îi aplice măsuri educative stricte: supraveghere zilnică pe cinci luni și plata unor daune morale de 25.000 de lei.

În mai 2024, Curtea de Apel Oradea a revizuit sentința, considerând măsurile aplicate de instanța de fond prea severe. Supravegherea a fost redusă la două luni, iar daunele morale diminuate la 3.000 de lei, pentru a nu afecta viitorul educațional al inculpatului. Decizia finală a instanței transmite un mesaj puternic despre consecințele comportamentelor de tip bullying în școli.

Avocata care l-a reprezentat pe băiatul agresat consideră că decizia instanţei este suficientă pentru a descuraja astfel de comportamente în școli.

„Noi am dorit ca agresorul să conștientizeze consecințele faptelor sale și să înțeleagă că nu poate lovi pe cineva doar pentru că i se pare amuzant. De altfel, amândoi au tras o lecție importantă: în fața instanței trebuie să răspunzi pentru faptele tale, iar clientul meu a înțeles că legea îi protejează pe cei corecți”, a declarat Simona Paşcu, potrivit eBihoreanul.

Hotărârile instanţelor orădene au ajuns subiect de dezbatere atât printre dascăli, cât şi printre psihologii şcolari, care speră că, având asemenea argumente, vor descuraja comportamentele agresive și vor face ca elevii să aibă mai mult respect unii pentru alții.

Citește articolul integral pe eBihoreanul.

Un elev premiant nu mai vrea să meargă la școală din cauza bullying-ului

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.