Elevii din școlile brașovene vor învăța cum să se protejeze în „Jungla Digitală”

foto: Pixabay

Elevii din școlile brașovene vor învăța cum să se protejeze în mediul online, odată cu lansarea proiectului „Jungla Digitală”, un program de educație digitală dezvoltat de o companie românească de servicii IT, în parteneriat cu Inspectoratul Județean de Poliție și Inspectoratul Școlar Județean Brașov.

Obiectivul inițiativei este de a le oferi copiilor și adolescenților cunoștințele și instrumentele necesare pentru a naviga în siguranță pe internet, înțelegând pericolele ascunse ale mediului digital. Proiectul se adresează nu doar elevilor, ci și părinților și bunicilor, promovând responsabilitatea digitală la nivelul întregii familii.

Printre temele abordate în cadrul cursurilor se numără crearea de parole sigure, protejarea datelor personale, identificarea amenințărilor din rețelele sociale și importanța adresării către adulți în cazuri suspecte.

„Vor povesti despre cum poți să te protejezi în jungla digitală, despre cum nu este bine să faci publice informații personale sau filmulețe care rămân acolo pentru totdeauna”, a explicat Alin Pătrașcu, reprezentantul companiei care a dezvoltat proiectul.

Activitățile din cadrul programului vor fi susținute atât fizic, în școli și instituții, cât și online. Prima sesiune online importantă are loc pe 9 aprilie și va fi accesată de peste 1.200 de elevi din ciclul gimnazial și liceal. Potrivit comisarului Adriana Pleșa, de la Biroul de Analiză și Prevenire a Criminalității Brașov, aceștia vor primi noțiuni esențiale despre criminalitatea informatică și vor putea adresa întrebări experților.

„Știu că acolo este o junglă, că acolo îi pândesc pericolele la fiecare click, că acele pericole nu îi vizează numai pe ei, ci și întreaga familie și poate întreaga comunitate din care ei fac parte și atunci în contextul actual orice inițiativă este binevenită. Cel mai important este să aibă întotdeauna atenție la fiecare click. Să nu dea acces în telefoane la aplicații pe care nu le cunosc. Să nu dea acces altor persoane la conturile lor, dacă au și cei mai mulți au, dar în primul rând să nu permită accesul în conturile părinților”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISJ Brașov, Valentin Bucur, potrivit Radio România Brașov.

El a mai subliniat nevoia unui „control parental” bidirecțional – părinții trebuie să supravegheze activitatea online a copiilor, iar adolescenții să-i sprijine pe adulții din familie în folosirea în siguranță a tehnologiei.

Proiectul „Jungla Digitală” mai aduce în discuție și fenomenul ciberbullyingului. Victimele pot depune sesizări prin părinți, profesori sau direct, apelând Telefonul Copilului la numărul 119.

Creatorul serialului ”Adolescence” cere interzicerea telefoanelor în școli

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.