Evaluarea Națională îi aduce pe unii părinți și copii în pragul isteriei, al colapsului, spune directoarea C.N. ”I. L. Caragiale”

Andreia Bodea

Profesoara Andreia Bodea, directoarea Colegiului Național ”I.L. Caragiale”, afirmă că Evaluarea Națională îi aduce pe unii părinți și copii în pragul isteriei și al colapsului.

În cadrul emisiunii Euroeducația, difuzată de Euronews România, directoarea a explicat de ce, din punctul său de vedere, acest examen este greu de reformat.

Întrebată de moderatoarea Adriana Stoian de ce la noi este nevoie de un examen care să departajeze copiii pe parcursul învățământului obligatoriu, prof Andreia Bodea a răspuns:

”Pentru că, în continuare, ne zbatem într-o inerție. Există minți foarte luminate în această țară, adevărați experți în educație, care sunt convinsă că ar gândi în două luni de zile o soluție radicală. Pentru că avem această inerție, pentru că așa ne-am obișnuit, pentru că, până la urmă, ca să reformezi tot sistemul de învățământ și să poți să renunți la un asemenea examen, care, scuzați-mă, o să folosesc un cuvânt dur, nu știu ce se întâmplă, acest examen aduce părinții și copiii, pe unii dintre ei, în pragul isteriei și al colapsului, pur și simplu, eu nu știu ce să le mai spun. Dar, ca să reformezi tot sistemul de învățământ este greu, este complicat, îți trebuie oameni, îți trebuie voință, îți trebuie niște pionieri, îți trebuie oameni cu vocație, oameni care există, dar pe care nimeni nu îi bagă în seamă. În felul acesta, într-adevăr, se duce înainte și se perpetuează un sistem care defavorizează.”

”Această discuție despre licee bune și licee mai puțin bune se duce, se duce într-o proporție importantă și în zona subiectivului. Atâta vreme, cât o și recunoaștem. Toți acești copii vor face în continuare pregătire privată, indiferent de cât de bune sunt liceele. În marea lor majoritate, se vor pregăti în privat și, evident, nu cu profesorii pe care îi iau la clasă și cu profesor curios de la licee cotate mai puțin bine, să spunem, în această ierarhie. Iarăși o bizarerie. Dacă m-am dus la un liceu și m-am bătut și m-am luptat să ajung la unul dintre cele nu știu 5,6,8 licee de top, așteptarea mea ca părinte ar fi fost ca măcar în clasele a IX-a, a X-a și a XI-a să nu fie nevoie de pregătire privată. Dar iată că este nevoie”, a mai spus directoarea C. N. ”I. L. Caragiale”

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.