Un copil educat este un om câștigat, Alătură-te comunității www.educatieprivata.ro și vei afla primul sau prima despre ceea ce te interesează : concursuri, olimpiade, baterii de teste, meditații sau despre activitățile de timp liber pe care le recomandăm.
Prin completarea datelor pentru Educație Privată ești de acord cu Termenii de Utilizare si Nota de Confidențialitate.
Alătură-te comunității cadrelor didactice www.educatieprivata.ro si vei avea acces la exemple de bune practici, invitații la seminarii și conferințe despre educație și anunțuri de carieră din țară sau stăinătate.
Prin completarea datelor pentru Educație Privată ești de acord cu Termenii de Utilizare si Nota de Confidențialitate
Un părinte informat se va înțelege mult mai ușor cu propriul copil. Alătură-te comunității de părinți www.educatieprivata.ro și vei primi informații despre sistemul de învățământ privat, alternativele educaționale, ofertele școlilor private, consursuri și olimpiade, meditații sau programele de pregătire anunțate de unitățile școlare partenere.
Prin completarea datelor pentru Educație Privată ești de acord cu Termenii de Utilizare si Nota de Confidențialitate
”Evaluarea Națională” la matematică, în Franța: problemă practică despre deșeuri, calculul temperaturii medii
20 Iulie 2021, 18:54
Sursă iimagine: express.co.uk
Matera-Lecții de matematică, o pagină de Facebook dedicată acestei materii școlare, a publicat varianta examenului de Evaluare Națională pe care elevii o susțin în Franța.
Subiectele pe care copiii trebuie să le rezolve la proba de matematică sunt diferite ca format față de cele din România și pun accent pe aplicarea practică a cunoștințelor.
Postarea publicată de Matera-lecții de Matematică, preluată cu acordul autorului:
Acesta este subiectul de la Brevet 2021 din Franta, echivalentul examenului de Evaluare Nationala. O sa subliniez cateva idei care mi-au placut, comparativ cu subiectul din România.
Elevii din Franța au avut de rezolvat 5 exerciții practice:
Ex. 1 – un tabel cu temperaturi, de calculat temperatura medie, procente, etc.
Ex. 2 – aici au fost 4 cerințe referitoare la parcul Futuroscope (să calculeze nr. vizitatori pe zi, înălțimea unui turn, etc.)
Ex.3 – la prima parte au avut un exercițiu cu probabilități, iar la partea a doua exerciții de identificare a unor imagini dintr-un motiv geometric (simetrii, rotații).
Ex. 4 – program Scratch
Ex. 5 – o problemă practică despre producția anuală de deșeuri, calcul de arii și volume.
În schimb, elevii noștri au avut de rezolvat 18 itemi, majoritatea fără nicio legătură cu lucruri concrete. La noi, problemele încep cu: ” Se consideră funcția”, „Se consideră cubul”, Se consideră trapezul”.
Oare peste câți ani vom aborda și noi matematica punând accent pe situații concrete, astfel încât elevii să vadă utilitatea acestui domeniu?
Cred că va mai dura mult, atâta timp cât încă mai găsim în culegeri exerciții de tipul ” Aflați ultima cifră a numărului 7^2018″ (și după ce o aflăm, ce facem cu ea? ) sau „Calculați suma dintre întreitul lui 18 și răsturnatul lui 2563”.
Nu știu dacă ați observat, dar pe subiectul din Franța scrie pe prima pagină că 𝒂𝒖 𝒗𝒐𝒊𝒆 𝒔𝒂̆ 𝒇𝒐𝒍𝒐𝒔𝒆𝒂𝒔𝒄𝒂̆ 𝒄𝒂𝒍𝒄𝒖𝒍𝒂𝒕𝒐𝒓𝒖𝒍,️ iar la Ex. 5, 𝒔𝒖𝒏𝒕 𝒅𝒂𝒕𝒆 𝒇𝒐𝒓𝒎𝒖𝒍𝒆𝒍𝒆 𝒑𝒆𝒏𝒕𝒓𝒖 𝒄𝒂𝒍𝒄𝒖𝒍𝒖𝒍 𝒂𝒓𝒊𝒆𝒊 𝒕𝒓𝒂𝒑𝒆𝒛𝒖𝒍𝒖𝒊, 𝒗𝒐𝒍𝒖𝒎𝒖𝒍 𝒑𝒓𝒊𝒔𝒎𝒆𝒊 𝒔̦𝒊 𝒗𝒐𝒍𝒖𝒎𝒖𝒍 𝒑𝒂𝒓𝒂𝒍𝒆𝒍𝒊𝒑𝒊𝒑𝒆𝒅𝒖𝒍𝒖𝒊.
𝗘𝗶 𝗻𝘂 𝘁𝗿𝗲𝗯𝘂𝗶𝗲 𝘀𝗮̆ 𝗺𝗲𝗺𝗼𝗿𝗲𝘇𝗲 𝗮𝗰𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗳𝗼𝗿𝗺𝘂𝗹𝗲.
Și nici nu trebuie să învețe pe de rost că sinus de 30 este 1/2, folosesc calculatorul pentru asta. Și bine fac, pentru că în viața reală, triunghiurile dreptunghice nu sunt „perfecte” și nu au toate unghiuri ascuțite de 30, 45 sau 60 grade.