Evaluarea profesorilor în varianta Ciolacu nu apare în niciun raport OCDE, afirmă Aspire Teachers

ID 153253698 © Wutthichai Luemuang | Dreamstime.com

Varianta de evaluare a profesorilor printr-o platformă online, care să includă și feedback de la colegi, nu apare în niciun raport OCDE, afirmă organizația Aspire Teachers.

Ciolacu afirmase că propunerea sa este bazată pe recomandările OCDE.

„Această propunere nu apare în niciun raport OCDE și, mai grav, studiile arată că un astfel de sistem poate să destabilizeze educația, nu să o îmbunătățească

Recomandările OCDE despre reformele în educația din România subliniază, dimpotrivă, că performanța profesorilor trebuie evaluată corect, echitabil și independent, nu printr-un mecanism rigid care leagă direct salariul de scoruri algoritmice”, transmite Aspire Teachers.

Potrivit organizației, recomandările OCDE despre reformele în educația din România subliniază, dimpotrivă, că performanța profesorilor trebuie evaluată corect, echitabil și independent, nu printr-un mecanism rigid care leagă direct salariul de scoruri algoritmice.

„Propunerea mai degrabă aruncă în derizoriu reformele benefice și expertiza serioasă la care avem deja acces prin specialiștii din celelalte țări cu sisteme de educație mai performante decât al nostru”, afirmă Aspire Teachers.

Ce spune OCDE, de fapt, potrivit organizației:

 

Raportul OCDE „Reforma învățământului preuniversitar în România” lansat în martie 2024 oferă 18 recomandări cu mai multe măsuri, în patru domenii. Cele mai multe vizează transformarea profesiei didactice într-una cu nivel ridicat de calificare și satisfacție profesională.

În loc de evaluări anuale legate direct de salariu, OCDE propune o revizuire a sistemului de salarizare care să coreleze recompensele cu performanța și responsabilitatea, dar într-un mod transparent și echitabil:

  • Limitarea creșterilor salariale automate bazate doar pe vechime

  • Diferențierea salarială între gradele didactice pentru a reflecta competențele avansate și rolurile cu mai multă responsabilitate. (Austria a folosit acest sistem pentru a atrage profesori mai buni la început de carieră.)

  • Regândirea gradației de merit, care subminează atât criteriul predării centrate pe elev din noile standarde de competență profesională, cât și colaborarea între profesori. În schimb, aceste fonduri ar putea fi folosite pentru creșteri salariale în etapele superioare ale carierei și pentru funcții esențiale, cum e cea de mentor. 

1 comment

  1. Ane spune:

    Un singur om decide ce sa faca atâta omenire ? cel putin eu cu atâtea manuale altenative concepute fără un raționament ,cu atâtea cursuri de ,,digitalizare „impuse ,fără rost …etc..Suntem.atatia profesori lăsați fara decontatrea navetei in prag de sarbatori ,deja salarială diferentiala.exista.Primim.bani dupa soare .Sunt profesori care fac abuz de putere ,sunt perfecti in realizarea de documente scolare ,dar cu un caracter josnic atât față de elevi ,cât si față de colegi .Profesorii care nu au spate nu se? pot apăra!. Rușine pentru toate ineptiile emise zilnic si toate speculatiile cu privire la profesori si denigrarea in masă pe care o faceți pri mass media . Urăsc România!

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.