
13 studenți ai Universității din București au cerut, în ultimii cinci ani, schimbarea numelui în actele de studii din motive care țin de identitatea de gen, a transmis instituția de învățământ superior, la solicitarea Educație Privată.
”La nivelul Universității din București au existat, în perioada indicată de dvs., 13 cereri de schimbare a numelui din foaia matricolă care să implice și modificarea identității de â gen”, a fost răspunsul UniBuc.
Contactat de Educație Privată, Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al Universității din București, a comentat această situație:
”Lumea în care trăim se schimbă, iar, uneori, o face într-un ritm mai rapid decât unii dintre noi suntem obișnuiți să conștientizăm și, poate, să acceptăm. Studenții și studentele noastre, indiferent de identitatea pe care aleg să și-o asume, sunt parte din comunitatea Universității din București și vor regăsi aici, pe lângă un mediu academic în care să se dezvolte ca profesioniști ai meseriilor pe care și aleg, și un mediu în care sunt și vor fi acceptați, recunoscuți și apreciați așa cum sunt.”
Identitatea de gen se referă la percepția unei persoane asupra genului ei. Identitatea de gen a unei persoane poate fi masculină, feminină sau non-binară (adică nu este nici exclusiv feminină, nici masculină, ci o combinație dintre acestea).
Potrivit lucrărilor de cercetare științifică în domeniu, Identitatea de gen este un concept diferit de sexul biologic și cele două nu sunt aceleași, sexul referindu-se la caracteristici biologice.
Există mai multe teorii despre cum se formează identitatea gen: esențialismul biologic, care afirmă că este determinată de factori biologici și genetici și constructivismul social, care afirmă ca este construită de cultură și societate.