Experimentul unui absolvent de științe politice: Candidatul „independent” și limitele sistemului electoral

recorder.ro

Paul Ispas, un absolvent de științe politice, a testat limitele sistemului electoral într-un experiment civic menit să evidențieze dificultățile cu care se confruntă un candidat independent la alegerile prezidențiale, potrivit unui reportaj Recorder.

La vârsta de 36 de ani, fără o echipă de campanie și fără resurse financiare, Ispas și-a depus candidatura pentru alegerile prezidențiale, având doar 850 de semnături, strânse corect, din stradă, în decurs de două luni.

Ideea acestui demers a apărut după ce Paul Ispas a urmărit interviurile lui Călin Georgescu, un personaj politic care susținea că nu beneficiază de nicio finanțare în campania sa electorală. Ispas, împreună cu un grup de prieteni, a decis să verifice cât de fezabil este ca un candidat fără bani și fără sprijin de partid să îndeplinească cerințele legale pentru înscrierea în cursa prezidențială.

„Sunt absolvent de științe politice, am un master în comunicare politică și marketing electoral și mi-am dorit foarte mult să fac un demers civic asupra problemei pe care o avem noi ca societate, respectiv accesul la putere al oamenilor care sunt cu adevărat independenți”, a declarat Paul Ispas pentru Recorder.

Strângerea de semnături, un obstacol imposibil pentru independenți

Conform legislației electorale din România, un candidat la președinție trebuie să strângă minimum 200.000 de semnături pentru a-și înregistra oficial candidatura. Ispas și echipa sa au dorit să demonstreze că, fără un aparat logistic bine pus la punct și fără resurse financiare, această condiție este aproape imposibil de îndeplinit în mod corect. În două luni, candidatul a reușit să adune doar 850 de semnături, toate colectate legal, în stradă.

„În momentul în care am văzut că foarte multă lume a mers după fenta aceasta cu candidatul independent cu campanie electorală de zero lei, am vrut să arăt că este spre imposibil să faci chestia asta”, a explicat Ispas.

Paul nu a avut nicio intenție reală de a deveni președintele României, însă a dorit să scoată în evidență o problemă majoră a sistemului electoral: accesul restricționat pentru independenți. El speră că acest experiment va atrage atenția asupra procesului electoral viciat, unde resursele financiare și sprijinul unor structuri de partid devin esențiale pentru a putea intra în competiție.

Vezi reportajul Recorder mai jos:

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.