
Facultatea de Litere a Universității din București își exprimă solidaritatea cu scriitorul și profesorul universitar Mircea Cărtărescu la aflarea veștii că propunerea candidaturii sale de către Secția de Filologie a Academiei Române (votată în unanimitate) a fost invalidată în Adunarea generală.
”Suntem profund dezamăgiți nu numai de rezultatul votului, ci și de modul în care a decurs acesta, de presiunile și motivațiile invocate. Din păcate, se dovedește încă o dată că vocile specialiștilor nu sunt ascultate în societatea românească, având câștig de cauză manipularea, denigrarea și atacurile la persoană, chiar și la acest nivel. Cu atât mai grav cu cât sunt invocate, spre justificarea acestora, patriotismul și apărarea identității naționale. Tocmai domeniile umaniste, a căror contribuție la cultura națională este una esențială, sunt astfel desconsiderate”, transmite instituția, într-un comunicat.
”Profesor emerit al Facultății de Litere, unde a predat din 1991, Mircea Cărtărescu a fost recunoscut de unele dintre cele mai valoroase universități din România, care i-au acordat titlul de doctor honoris causa: Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, Universitatea „Ovidius” din Constanța, Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, distincție primită și din partea Universității Menéndez Pelayo din Santander, Spania. A fost invitat la universități din vârful ierarhiei mondiale, ca Harvard University, University of Chicago și Columbia University din New York (unde a ținut cursuri de literatură română în calitate de profesor invitat, în toamna anului 2024). E nevoie doar de o minimă onestitate intelectuală pentru a recunoaște cât de apreciată este opera sa la nivel internațional, așa cum o demonstrează premiile literare de mare prestigiu, traducerile în limbi de mare circulație, foarte numeroasele recenzii, articole științifice și teze de doctorat care îi sunt consacrate. Mircea Cărtărescu este deja un ambasador al literaturii și culturii noastre în lume. Ceea ce ne împiedică să fim mai ascultați și mai vizibili în „republica mondială a literelor” a fost și este tocmai lipsa de solidaritate cu propriile valori”, menționează Facultatea de Litere.