Un copil educat este un om câștigat, Alătură-te comunității www.educatieprivata.ro și vei afla primul sau prima despre ceea ce te interesează : concursuri, olimpiade, baterii de teste, meditații sau despre activitățile de timp liber pe care le recomandăm.
Prin completarea datelor pentru Educație Privată ești de acord cu Termenii de Utilizare si Nota de Confidențialitate.
Alătură-te comunității cadrelor didactice www.educatieprivata.ro si vei avea acces la exemple de bune practici, invitații la seminarii și conferințe despre educație și anunțuri de carieră din țară sau stăinătate.
Prin completarea datelor pentru Educație Privată ești de acord cu Termenii de Utilizare si Nota de Confidențialitate
Un părinte informat se va înțelege mult mai ușor cu propriul copil. Alătură-te comunității de părinți www.educatieprivata.ro și vei primi informații despre sistemul de învățământ privat, alternativele educaționale, ofertele școlilor private, consursuri și olimpiade, meditații sau programele de pregătire anunțate de unitățile școlare partenere.
Prin completarea datelor pentru Educație Privată ești de acord cu Termenii de Utilizare si Nota de Confidențialitate
Organizațiile FePAL și Părinții cer schimbare salută, într-un comunicat comun de presă, introducerea unei singure medii anuale, anunțată, azi, de Educație Privată și confirmată de ministrul Educației. Pe de altă parte, semnatarele comunicatului solicită ca anul școlar să rămână în formatul 15 septembrie-15 iunie.
Ce spun cele două organizații:
FePAL și Parintii cer schimbare laudă acest demers. Organizațiile noastre au susținut în nenumărate rânduri faptul că evaluarea este doar un instrument de măsurare și nu un scop în sine al sistemului de educație. Elevii merg la școală pentru a forma şi consolida competențe, nu pentru a fi într-o continuă evaluare.
Legat de modificarea propusă – o singură medie anuală, solicităm Ministerului Educației următoarele:
– eliminarea tezelor începând cu anul școlar viitor;
– eliminarea notării la disciplinele vocaționale;
– elaborarea standardelor de evaluare;
– elaborarea unui Ghid de evaluare prin care să fie evitate abuzurile și în care să fie stipulate inclusiv reguli ce delimitează clar timpul necesar studiului pentru evaluări de timpul liber al elevului și al familiei. Astfel, în prima săptămâna de după vacanțe nu trebuie să se mai desfășoare activități de evaluare, indiferent de forma acestora. La ora actuală, o parte dintre cadrele didactice interpretează vacanțele din timpul anului școlar ca timp suplimentar de studiu ceea ce îndepărtează aceste perioade de scopul lor, acela de odihnă, relaxare, activități recreative, sportive sau celebrarea în familie a sărbătorilor religioase, ș.a.
– evaluarea inițială la început de an școlar poate avea doar rol de diagnoză, fără notă. Nu se pot impune recapitulări complexe din materia unui întreg an școlar pe perioada vacanței de vară.
În ceea ce privește structura anului școlar, solicităm ca acesta să se desfășoare în săptămâna 15 septembrie – 15 iunie. Clima din România și condițiile din școli nu permit desfășurarea orelor de curs în condiții propice învățării la începutul lunii septembrie. Cel mult se poate stabili Săptămâna Verde în perioada 5-9 septembrie, activitățile desfășurându-se în aer liber.
Nu în ultimul rând, solicităm Ministerului Educației să comunice transparent noile propuneri și să nu mai ia decizii în spatele ușilor închise. Reamintim că toți părinții din România sunt beneficiari ai sistemului de educație și plătitori de taxe.