
FEPAL atrage atenția că, în școlile în care profesorii lipsesc din cauza Covid, există situații în care elevii sunt supravegheați de personalul auxiliar (de curățenie sau pază).
Organizația a făcut această declarație în contextul în care Alexandru Rafila, ministrul Sînătății, a declarat la TVR că închiderea școlilor ar însemna ca un milion de părinți să stea acasă, ceea ce ar avea un impact distrugător asupra economiei.
Ce spune FEPAL:
📍Ministerul Sănătății se preocupă de impactul economic, nu de sănătatea populației.
📍Ministerul Educației se ocupă de normele sanitare, nu de calitatea educației.
📍În schimb, susțin că s-au aliniat cu Uniunea Europeană, adică în plin val de infectări ne compară cu țările care deja au depăsit situația datorită unei bune gestionări a pandemiei. Ne-am aliniat la vorbe, nu la fapte.
Ce le-am solicitat noi în diverse etape:
📍începerea școlii după vacanța de iarnă în regim online pentru o perioadă scurtă de timp astfel încât să poată fi izolate focarele din familii dat fiind mobilitatea din timpul sărbătorilor de iarnă. În Europa erau restricții și lockdown, noi “învinsesem iar” pandemia. Situația a fost semnalată inclusiv de specialiștii în domeniul medical, decidenții i-au ironizat sau au negat situația.
📍trecerea în online în funcție de gradul de risc, nu la nivel național. Au refuzat. “Ori la bal, ori la spital”. Copiii și profesorii din mediul urban trebuie să se îmbolnăvească pentru că MEN nu poate elabora scenarii de funcționare diferite, în funcție de gradul de risc. Există inclusiv un instrument de determinare a gradului de risc în fiecare școală, o matrice creată de Coaliția pentru Educație care putea fi utilizată.
📍opțiunea părinților care își asumau predarea online, ar fi însemnat că aveau toate cele necesare și alternative pentru a ține copilul acasă în cazul elevilor din ciclul primar sau se puteau descurca singuri în cazul elevilor mai mari. S-ar fi redus astfel și colectivele claselor, automat și expunerea.
Existau alternative care ar fi evitat impactul sanitar, educațional sau economic, dar nu s-a acționat în acest sens.
Autoritățile au preferat să oblige la infectare pentru o școală cu prezență fizică din care lipsesc și elevi și profesori.
Ne-a fost adus la cunoșțintă că sunt situații unde personalul didactic auxiliar(curățenie sau pază) este cel de supraveghează copiii în timpul orelor.
În cel mai bun caz, diriginta sau alt profesor, dar aceasta este alinierea cu U.E? Oare acesta este standardul european? După 2 ani de la debutul pandemiei, atât se poate? Sau așa este interpretată revenirea la normalitate?