
Doar 2% dintre romi finalizează studii superioare în România, atrage atenția Fernando Varga, doctorand în anul patru la Școala Doctorală de Sociologie din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
Tema tezei sale de doctorat vizează accesul și parcursul studenților romi în învățământul superior, un domeniu puțin explorat, dar esențial pentru analiza barierelor structurale existente. Prin cercetarea și implicarea sa, Varga își propune să înțeleagă și să contribuie la reducerea inegalităților din sistemul educațional.
Alegerea subiectului a venit la sugestia coordonatoarei sale, prof. univ. dr. Maria Rot, și s-a dezvoltat natural din dorința lui Fernando de a aduce schimbare reală, potrivit UBB Cluj.
Originar din județul Sălaj și absolvent al Liceului „Iuliu Maniu” din Șimleu Silvaniei, Varga a fost interesat încă din liceu de tematica romilor. Inițial, și-a dorit o carieră politică, însă studiile universitare în științe politice l-au îndreptat spre cercetare academică, o zonă în care a găsit mai multă libertate de acțiune și explorare.
Astăzi, Fernando predă la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) din cadrul UBB cursuri precum „Operare PC”, „Etnopolitică” și „De la robie la cetățenie”, un curs unic despre istoria și realitățile romilor. De asemenea, coordonează seminarii de introducere în știința datelor sociale.
Activitatea sa academică se completează cu implicarea în proiecte sociale. În colaborare cu Universitatea din București, lucrează la un proiect privind impactul turismului asupra inegalităților sociale, iar alături de Asociația Doctoranzilor Romi (ADERR) participă la acțiuni de informare în școli.
Cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor, Varga a discutat cu elevi din Cluj despre identitate, discriminare și istoria romilor, într-un demers de educare și conștientizare. Deși unele reacții au fost dificile, pentru Fernando a fost o experiență importantă: „Am vorbit despre de ce nu e ok să folosim cuvântul «țigan», despre istorie, despre identitate. A fost greu, dar necesar.”
Întrebat dacă simte că are un impact real în comunitate, răspunde cu modestie: „E greu de spus. Poate da, ca model pentru alți tineri romi. Dar impactul e greu de măsurat.” Ceea ce îl motivează, în schimb, este curiozitatea autentică și dorința de înțelegere profundă. „Îmi place să cercetez. Am descoperit pasiunea asta în anul trei de facultate. Am lucrat și la Banca Mondială, tot în cercetare, în pandemie. Dar cercetarea academică îți oferă mai multă libertate”, spune Fernando Varga.
Când vine vorba despre viitor, doctorandul se vede tot în mediul universitar: „Îmi place să predau, să discut cu studenții. Și, da, mi-ar plăcea să contribui la integrarea reală a romilor.”
UBB Cluj organizează un atelier de gândire critică pentru elevi și studenți