
O anchetă a procurorilor anticorupție scoate la iveală detalii despre o fraudă de proporții care a avut loc la examenul de bacalaureat din 2023 în județul Mureș. Au fost puse sub acuzare 61 de persoane, printre care cadre didactice și elevi care au primit rezolvările subiectelor în timpul examenului. Fostul inspector general, Sabin Gavril Pășcan, este considerat arhitectul rețelelor de fraudare a examenului. Justiția îi scapă pe unii dintre profesori.
Datele consultate de HotNews.ro, provenite din 13 dosare aflate pe rolul Tribunalului Mureș, indică implicarea directă a fostului șef al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Mureș, Sabin Gavril Pășcan. Acesta a demisionat în vara anului trecut, cu puțin timp înainte ca DNA să anunțe public punerea sa sub urmărire penală.
Informațiile erau transmise elevilor de membrii comisiilor de examen, prin ciorne ce conțineau rezolvările subiectelor. Potrivit procurorilor, „inspectorul școlar general Pășcan Sabin Gavril a determinat președinții, vicepreședinții și membrii comisiilor de bacalaureat să permită accesul anumitor candidați, prin intermediul membrilor supraveghetori, la informații confidențiale”.
Tribunalul Mureș a emis sentințe diferite pentru cazurile aduse în instanță, deși faptele sunt similare. 13 inculpați au semnat acorduri de recunoaștere a vinovăției.
În două cazuri, judecătorul a refuzat să condamne profesorii, invocând că rezolvările nu se încadrează în categoria informațiilor clasificate. Totuși, în cazul altor trei profesori, instanța a aprobat condamnările pentru „folosirea informațiilor nedestinate publicității”. DNA a contestat deciziile de achitare, considerând că actele respective constituie o utilizare frauduloasă a informațiilor confidențiale.
Fostul inspector general, Sabin Gavril Pășcan, este considerat arhitectul rețelelor de fraudare a examenului. Potrivit documentelor consultate, prima mită oferită lui Pășcan a fost de 3.000 de euro, sumă provenită de la un cântăreț de muzică populară. Acesta nu avea diplomă de bacalaureat, dar a aflat despre disponibilitatea inspectorului general de a „rezolva” probleme în schimbul unor favoruri.
Acesta nu este primul incident de acest fel în județul Mureș. În 2020, profesorii din Alba care corectau lucrările elevilor din Mureș au descoperit 32 de lucrări identice la limba română. Deși elevii implicați au fost eliminați din examen, nu s-a inițiat nicio anchetă penală la acel moment.
Citește detaliile din dosare pe HotNews.ro.