
Un grup de părinți ai căror copii sunt înscriși la Școala Gimnazială Leonardo da Vinci semnalează, într-o petiție, că din această toamnă elevii vor învăța în trei schimburi, din cauza lipsei de spațiu.
Părinții îi cer lui Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, să evite această situație prin alocarea unor spații suplimentare pentru unitatea școlară.
”Ca urmare a creșterii constante din ultimii ani a numărului de elevi ai Școlii Gimnaziale, „Leonardo Da Vinci” (în prezent frecventează cursurile nu mai puțin de 1.700 de elevi), desfășurarea activității educative pentru învățământ nu mai poate avea loc în două schimburi.
La acest moment sunt 28 de săli de clasă disponibile pentru studiu în Corpul A, școala derulând activitatea pentru un număr de 63 de clase Pregătitoare-VIII.
Factual, în acest corp de clădire, cu excepția unei săli arondate laboratorului de informatică, niciun alt laborator de specialitate (fizică, chimie, biologie, etc.) nu este disponibil, toate fiind transformate în săli de clasă.
În conformitate cu planurile aprobate pentru anul școlar 2024-2025, numărul de clase va crește până la 67, astfel încât, în lipsa de spațiu, toți elevii care frecventează școala Leornardo da Vinci urmează a fi repartizați în trei schimburi, cu reducerea corespunzătoare a orelor de studiu”, afirmă părinții în petiția citată.
”Impactul imediat pentru acești elevi se va vedea în performanțele școlare, întrucăt pentru un randament optim al acţiunii educative din şcoală este nevoie, pe lângă actul educațional îndeplinit de cadrele didactice și de un mediu propice, dar și de asigurarea unei structuri precise (formale), inclusiv sub aspectul rigurozităţii și complexității în privinţa conceptelor abordate în cuprinsul orelor alocate studiului alături de profesori.
În acest context, scurtarea programului elevilor școlii noastre care va funcționa în 3 schimburi îi va aduce într-o poziție discriminatorie față de alți elevi din sectorul 3. De altfel, Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării a precizat că “orice modificare a duratei orei de curs reprezintă în fapt un tratament diferenţiat, întrucât o astfel de diferenţă denotă o nerespectare a unui drept fundamental la educaţie, ceea ce se traduce ca fiind discriminare prin neasigurarea accesului la educaţie în condiţii egale pentru toţi elevii înscrişi în diferite unităţi de învăţământ din sistemul public“”, adaugă autorii petiției.
Citește petiția, integral, aici: PETITIE SCOALA 2024.docx
Fara ore scurtate