Închisoare cu suspendare pentru contabila care a delapidat o școală și o grădiniță

Contabila care a delapidat aproximativ 70.000 de euro de la o școală și o grădiniță a fost condamndată de Judecătoria Sibiu la un an și jumătate de închisoare cu suspendare. O parte din banii furați ar fi trebuit să acopere contribuțiile sociale ale angajaților, iar restul au fost folosiți pentru plăți fictive către firma pe care inculpata o deținea și administra, potrivit Turnul Sfatului.

Liliana Onac a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii, ceea ce a dus la condamnarea sa pe fond de către Judecătoria Sibiu. Potrivit sentinței publicate joi, aceasta a fost condamnată la un an și șase luni de închisoare pentru delapidare în formă continuată (131 de acte materiale). De asemenea, i s-a aplicat pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi civile timp de doi ani, începând de la rămânerea definitivă a hotărârii.

Totodată, Onac va trebui să presteze 100 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității, fie la Primăria Șelimbăr, fie la Primăria Sibiu, și să achite 2.500 de lei cheltuieli judiciare. Sentința poate fi atacată cu apel în termen de zece zile de la comunicare.

Una dintre martorele cheie a fost chiar sora contabilei, care a recunoscut în fața procurorilor că femeia i-a cerut să facă transferuri de bani fără să pună întrebări. „Am întrebat-o pe sora mea, Onac Elena Liliana, de unde au apărut acei bani în contul meu și mi-a răspuns că nu trebuie să știu nimic și să opresc din ei o rată pe care o avea la CAR Învățământ, iar restul să-l transfer mătușii noastre”, a declarat aceasta, relatează Turnul Sfatului.

Modul de operare

Liliana Onac a lucrat la Grădinița cu program prelungit nr. 15 din 2003, iar la Școala nr. 23 din 2005. Procurorii au descoperit că, din toamna lui 2021, a transferat sume de bani din conturile celor două unități de învățământ către firma sa, Aleksandr Bijoux Holdings SRL, dar și către firme deținute de sora, cumnatul sau mătușa sa. Aceste plăți au fost mascate sub forma unor facturi fictive pentru servicii sau bunuri inexistente.

Procurorii au identificat 76 de tranzacții suspecte în 2022 și 2023, prin care Onac a virat 42.000 de lei din conturile Școlii nr. 23 și peste 107.000 de lei din conturile Grădiniței nr. 15. Facturile false prezentate includeau servicii precum „întreținere camere video”, „protecția muncii” sau „achiziții de alimente”, deși aceste produse sau servicii nu au fost niciodată livrate.

Din 2022, Liliana Onac a deturnat și banii destinați contribuțiilor sociale ale angajaților școlii și grădiniței. Deși transfera salariile profesorilor și personalului, reținerea la sursă a impozitelor era redirecționată către conturi controlate de apropiații săi.

Ancheta a arătat că inculpata a folosit aceste sume pentru achitarea unor rate personale sau pentru transferuri către rude. Astfel, începând cu 2022, prin 55 de tranzacții ilicite, Onac a deturnat 238.420 de lei din fondurile instituțiilor de învățământ, fără nicio justificare legală. În total, prejudiciul cauzat a fost de 346.197,42 de lei (aproximativ 70.000 de euro).

În stabilirea pedepsei, instanța a avut în vedere faptul că femeia a fost de acord să acopere prejudiciul. „În ceea ce privește persoana inculpatei, se reţine faptul că aceasta are vârsta de 56 de ani, are studii superioare, nu are antecedente penale şi încă de la început a colaborat cu organele de urmărire penală, iar în cursul procesului penal a recunoscut şi regretat săvârşirea faptelor, fiind de acord cu repararea integrală a prejudiciul cauzat și a dorit încheierea acordului de recunoaștere a vinovăției”, se arată în motivare.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.