Instrucțiunile pentru Evaluarea Națională transmise de Ministerul Educației către școli

Ministerul Educației a transmis școlilor un ghid cu instrucțiuni utile la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, care începe luni, 19 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. 

Accesul candidaţilor în săli este permis începând de la ora 8:00, până la ora 8:30, iar examenul va începe la ora 9.00.

Timpul de redactare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de 120 de minute şi se calculează după completarea casetei de identificare a broșurii cu subiecte.

Potrivit ministerului, de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, beneficiază candidaţii cu deficienţe de vedere, deficienţe de auz şi tulburări de neurodezvoltare, pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Judeţeană/a Municipiului București de Organizare a Evaluării Naţionale, în baza prevederilor Procedurii nr. 33576/31.10.2022 cu privire la asigurarea condiţiilor de egalizare a şanselor pentru elevi.

Nota obţinută în etapa de soluţionare a contestaţiilor este nota definitivă, indiferent de punctajul obţinut în plus sau în minus, faţă de nota acordată în etapa de evaluare iniţială a lucrării. Această notă nu mai poate fi modificată şi reprezintă nota obţinută de candidat la proba respectivă, precizează Ministerul Educației.

Documentul mai conține pașii care trebuie urmați după ce s-a intrat în sala de examen, măsurile specifice de egalizare a șanselor, informații despre accesul în sala de examen cu obiecte personale și despre comunicare între candidați în timpul examenului. De asemenea, profesorii găsesc răspunsuri la întrebări legate despre predarea lucrărilor înaintea expirării termenului alocat pentru examen, despre cum se comunică rezultatele și dacă aceste pot fi contestate, 

În ghidul care poate fi consultat integral aici, se regăsesc și sfaturi pentru elevi în ziua examenului de la Evaluarea Națională:

„Asigură-te că ai la tine: actul de identitate, stilou/pix de culoare albastră, creion, gumă de şters, riglă, eventual apă și şerveţele.

Când primeşti broşura, citeşte subiectele pentru a te familiariza cu ele, apoi citeşte din nou, în întregime, TOATE subiectele şi foloseşte cel puţin 5 minute pentru a te obişnui cu cerinţele.

Identifică tipul de cerinţe specific fiecărui subiect şi concentrează te să înţelegi cerinţa fiecăruia. Alege să începi cu subiectul pe care îl stăpâneşti cel mai bine şi fă-i acestuia, în minte sau pe ciornă, un plan schematic de rezolvare.

Repartizează pe ciornă timpul pentru fiecare subiect. Urmăreşte să te încadrezi în timpul pe care ţi l ai propus, păstrând o rezervă de timp pentru a citi şi a corecta la final, dacă este cazul.

În situaţia în care constataţi că există riscul de a depăşi durata de timp alocată subiectului la care lucrezi, este preferabil să închei fraza şi să continui cu un alt subiect.

Rezervă un interval de 10 15 minute, la final, pentru citirea şi verificarea întregii lucrări!”

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.