Internatul unui liceu din Timișoara, folosit pentru salon de masaj

pexels.com

Scandal la Liceul Tehnologic de Vest din Timișoara, după ce viceprimarul municipiului, Ruben Lațcău, a descoperit în urma unui control că un întreg etaj din internat este folosit pentru activitățile unui salon de masaj și pentru cazarea unor muncitori. ISJ anunță că va demara o anchetă internă.

Viceprimarul a solicitat demisia directoarei instituției de învățământ.

„De ce elevii de la Liceul Tehnic de Vest sunt forţaţi să se trezească la 3 noaptea şi să facă naveta la Timişoara? De ce eleve – adolescente sunt forţate să întâlnească pe holurile internatului bărbaţi doar cu prosop pe ei? Pentru că conducerea Liceului cazează muncitori şi închiriază camerele pentru afaceri – saloane de masaj sau firme de pregătire paznici. Toate astea în afară oricărui cadru legal. Am ascultat ieri elevii şi părinţii. Am fost şocat şi revoltat. Am verificat imediat. Situaţia este inacceptabilă şi nu va fi lăsată aşa.

[…] Aştept să văd astăzi demisia doamnei directoare. Iar în cazul în care dânsa nu are onoarea şi bunul simţ să îşi dea această demisie, mă aştept ca inspectorul şcolar judeţean să o demită de urgenţă. Sau cel puţin să demareze procedurile legale care să conducă la această demitere, pentru că este absolut inacceptabilă această situaţie. Nu ştiu, pentru mine vă mărturisesc că este un şoc. Sunt muncitori care lucrează la clădirea de lângă. Cred că şi în filmarea de aseară se vede că sunt efectiv şocat de ceea ce văd în aceste circunstanţe. Da, sunt muncitori care lucrează pe şantiere publice ale primăriei, care lucrează pe şantierul de autostradă de Sanandrei. Probabil că aici sunt firme sub-antreprenoare, firme subcontractate a antreprenorului general, care cazează, mă gândesc că există o piaţă la negru de astfel de cazări. Mărturisesc că nu ştiu aceste lucruri”, a scris Ruben Laţcău pe Facebook.

Controlul a avut loc în noaptea de luni spre marți, după ce elevii și profesorii protestaseră față de intenția municipalității de a reloca unitatea școlară. Marți, la fața locului a fost trimis și Corpul de Control al Primarului pentru verificări suplimentare.

„Corpul de Control al Primăriei, al primarului, este la şcoală şi face verificări în contabilitatea şcolii pentru a putea să vedem exact aceşti bani care au fost încasaţi pe chitanţe pe care le-am văzut cu ochii, cum sunt ei fiscalizaţi, unde intră ei în veniturile şcolii. Noi vedem în fiecare an veniturile şcolii şi nu am surprins în niciun an o sursă de venituri extrem de mare făcută din această activitate. Vorbim de zeci de oameni, 40-50 de oameni care sunt chiriaşi, locuiesc acolo. Două etaje de clădire a şcolii sunt, de fapt, exploatate de către conducerea şcolii în acest sens economic. Noi anul trecut am dat un HCL în Consiliul Local, prin care am creat un cadru legal prin care să se poată închiria bazine de înot sau săli de sport. Până la acel HCL nu exista un cadru legal la nivel local şi pentru spaţii unde are loc învăţământ, cum este acest corp de clădire, nu există cadru legal la nivel naţional. Nu putem nici pe HCL să facem lucrurile acestea. Spaţiul respectiv are destinaţia de şcoală. Într-un spaţiu care are destinaţia de şcoala nu poţi să ai activităţi comerciale”, a precizat viceprimarul.

Reacția ISJ

Inspectoratul Școlar Județean Timiș a reacționat, anunțând că spațiile internatelor școlare trebuie folosite exclusiv pentru cazarea elevilor, în condiții sigure și conforme cu normele educaționale.

`Prezenţa unor persoane străine de procesul educaţional în aceste spaţii, în lipsa unui cadru legal expres, este strict interzisă. Informaţiile indică faptul că astfel de cazări ar fi avut loc cu acordul conducerii Colegiului, ceea ce a stârnit controverse şi întrebări referitoare la respectarea reglementărilor legale”, a transmis ISJ Timiş, potrivit News.ro.

În urma celor semnalate, Inspectoratul va demara o anchetă internă pentru a clarifica situația, va verifica respectarea prevederilor legale privind folosirea internatului și va lua măsurile necesare dacă se confirmă existența unor nereguli.

„Unul dintre motivele pentru care legislaţia este strictă în privinţa accesului în internate este protecţia elevilor minori. Aceştia au dreptul la un mediu sigur, supravegheat şi lipsit de factori externi neautorizaţi. Practici de acest gen pot eroda încrederea publicului în sistemul de învăţământ şi pot crea precedente nedorite, dacă nu sunt luate măsuri, astfel că ne vom asuma responsabilitatea de a clarifica situaţia, a lua măsuri (dacă se constată nereguli) şi a preveni repetarea unor astfel de incidente. Vom  determina cine se face vinovat, în ce condiţii s-au luat deciziile şi ce sancţiuni se impun. Dacă se confirmă că persoane străine de procesul educaţional au fost cazate în internatul Colegiului Tehnic de Vest, fără să existe baza legală corespunzătoare, avem de-a face cu o încălcare clară a legislaţiei şi a normelor de funcţionare a instituţiilor de învăţământ”, a mai precizat ISJ Timiş.

Directoarea liceului din Timișoara, după protestul elevilor: „Nu știm ce să mai facem!”

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.