
Elena Cornea, profesoară pentru învățământul primar, a explicat pentru Euronews România de ce un copil nu trebuie să participe la concursuri pentru a satisface dorințele părinților, ci doar dacă își dorește cu adevărat acest lucru.
„Nu trebuie să participe că își dorește părintele, ci trebuie să participe dacă își dorește copilul, pentru că atunci copilul participă pentru părinte și din dorința de a nu dezamăgi apare frica, starea de anxietate, ceea ce duce la o demotivare și la lipsa plăcerii de a se implica în învățare. Concursul sau olimpiada presupune să știi mai mult decât se face la clasă, nu să ții pasul cu clasa și este foarte greu. Olimpiada, deja dacă vorbim despre olimpiadă, clar ne ducem în sfera meditațiilor, pentru că o olimpiadă presupune mult mai mult decât un concurs”, a explicat cadrul didactic pentru Euronews România.
Explicația profesoarei vine în contextul în care Ministerul Educației a decis să păstreze și în anul 2025 decizia de a nu organiza olimpiade și concursuri școlare la clasele din învățământul primar.
Unul dintre argumentele aduse de ministrul Daniel David este că aceste competiții stimulează prea devreme industria meditațiilor.
„Participarea la olimpiade organizate de minister aduce o greutate mai mare concursurilor, începând să stimuleze prea devreme o industrie a meditațiilor și focalizări prea timpurii pe anumite domenii, ignorându-se altele (tot de bază), ceea ce poate distorsiona dezvoltarea nivelului elementar al tuturor competențelor cheie”, argumentează Daniel David, pe blogul său.