ISMB, îngăduitor faţă de profesorii care răspândesc fake news: ”Ține de libertatea de exprimare”
05 Aprilie 2023, 15:46
Inspectoratul Școlar al Municipiului București transmite, oficial, că profesorii care răspândesc fake news și teorii ale conspirației pe internet au dreptul să facă acest lucru, pentru că ”ține de libertatea de exprimare”.
Poziționarea ISMB vine ca răspuns la o solicitare oficială adresată instituției de Paul Alexandru, specialist în fake news, care a cerut un punct de vedere punctual, referitor la o profesoară de la Colegiul Național George Coșbuc. Încă de la începutul pandemiei, Alis Popa diseminează, pe pagina sa de socializare, teorii conspiraționiste cu privire la Covid-19, vaccinare și, mai recent, mesaje din retorica politică a Kremlinului, în contextul războiului din Ucraina.
Relatarea lui Paul Alexandru despre parcursul sesizării sale:
Bună ziua, România! Bună ziua, internet!
55% dintre copii vor să plece din țară, iar o treime dintre ei ar vrea să studieze în străinătate, potrivit unui studiu al Salvaţi Copiii. Printre nenumăratele motive care încurajează emigrarea, aș vrea să vă arăt cum este folosit dublul standard în funcție de interes, în sistemul educațional.
Să luăm ca reper situația de la Universitatea București. Prodecan este un consilier local PNL, iar conducerea încearcă să acopere „scandalul Petcu” apelând la un om de partid, care a înaintat Comisiei de Etică o reclamație la adresa profesorului asociat Ovidiu Vanghele. Motivul? „Aduce atingere imaginii școlii”, pentru c-a vorbit urât pe Facebook despre omul de partid respectiv, dar și despre prodecan și activitatea sa în consiliul local. Pe scurt, UB pune niște cuvinte urâte pe Facebook înaintea altor cuvinte urâte adresate în mod direct de un profesor studenților.
Și acum la subiect. Am mai scris pe aici despre o profesoară de Limba și Literatura Română de la prestigiosul Colegiul National Bilingv „George Cosbuc” – https://bit.ly/3mcWzKn https://bit.ly/410Cwh3 . În urmă cu 9 zile, am trimis o sesizare în ce o privește, către liceu, Inspectoratul Școlar și Ministerul Educației – România. Așa cum am menționat și în sesizare, deși sunt opinii din spațiul public, nu o adresare directă către elevi ca în cazul Petcu, eu nu pot accepta ca un profesor să fie xenofob, prăjit pe orice conspirație și să emită zilnic dezinformări, sub un discurs extremist și anti-european. Desigur, puteți să nu fiți de acord cu mine, dar las aici Codul de Etică pentru Învățământul Preuniversitar – https://bit.ly/3MpsoKC – în care se vorbește despre profesionalism, integritate morală, toleranță și toate cele. 1. Codul de Etică menționat mai sus se aplică DOAR în școală, nicidecum în spațiul public
2. Comportamentul din spațiul public al unui profesor NU ține de competența Inspectoratului
Eu nu pot dovedi că actul educațional a fost încălcat de către dânsa, dar serios, cum să te ascunzi în spatele dreptului la liberă exprimare privind profesorii care indirect îți sunt subordonați? Cu atât mai rău din punct de vedere al liceului, care nu are o problemă ca profesoara să scrie opinii pentru site-uri extremiste. Înțeleg acest drept și țin foarte mult la el, dar chiar nu poți jigni la liber alți cetățeni ori afirma fără dovezi că George Vasiliu, care avea cancer în stadiu terminal, era plătit să încurajeze vaccinarea. Și-apoi, mai este dublul standard despre care vă vorbeam la început. Cum adică este acceptată o sesizare privind niște cuvinte deocheate pe internet, adresate la persoană, dar cea privind xenofobia unui profesor titular, cu viziuni extremiste, nu se încadrează?
Sesizarea lui Paul Alexa dru, cu exemple de postări ale profesoarei, aici:
Răspunsul oficial al ISMB: