„Jonglerii” cu normele didactice pentru fosta șefă a ISJ Iași – ReporterIs

La Colegiul Național din Iași, posturile par să fie rezervate pentru VIP-uri. Fosta șefă a ISJ Iași, Luciana Antoci, actual prefect al județului, a obținut un transfer convenabil în urma unor „jonglerii” administrative, potrivit unei anchete a publicației ReporterIS.

Timp de două decenii, la prestigiosul Colegiu Național din Iași, niciun post de Limba Română nu a fost scos la concurs prin Titularizare. Toate mișcările de personal s-au făcut prin transferuri directe, într-un cerc închis. Deși peste 50 de ore de Română erau neacoperite, soluția nu a fost o repartiție transparentă, ci suplinitori sau plata cu ora.

Lucrurile s-au schimbat brusc când Luciana Antoci a dorit să se transfere de la Liceul de Informatică. Într-un mod aproape providențial, s-a „eliberat” o normă întreagă la Colegiul Național. Pensionarea unei profesoare în februarie 2024 și reducerea normei unei alte colege din motive medicale nu au dus la scoaterea posturilor la concurs pentru tinerii profesori, ci au fost păstrate într-un con de umbră până la momentul oportun, scrie ReporterIs.

Pretransfer cu dedicație?

Mutarea Lucianei Antoci la Colegiul Național s-a realizat printr-un pretransfer rapid. Suspiciunile sunt întărite de faptul că o contracandidată a fost inițial descalificată pe motive considerate nelegale de specialiști, doar ca, ulterior, ISJ să îi accepte dosarul „de frica scandalului”. Profesoara a ajuns în cele din urmă la Liceul de Informatică – locul eliberat de Antoci.

Astfel, la Colegiul Național, posturile de Limba Română par a fi „rezervate” pentru nume importante din sistem. De altfel, cel mai bine punctat candidat la pretransfer, cu 98 de puncte (cu cinci mai mult decât Antoci), nu a optat pentru acest colegiu.

„La Colegiul Național se respectă legislația”, spune Elena Calistru, directoarea instituției de învățământ. Însă un alt director de școală a admis că e o problemă a sistemului.

„Este blocat accesul tinerilor în sistem. Cei mai buni nu pot veni la cele mai bune licee, în primii ani de carieră trebuie să meargă în rural sau la școli din oraș mai slab cotate. Nu mai există nicio infuzie de tinerețe”, a declarat directorul unui alt colegiu de renume din Iași.

Citește articol integral pe ReporterIs.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.