Jucan, membru CNA: Educația media trebuie să fie materie obligatorie în școlile din România

Educația media trebuie să devină o prioritate națională și este important să fie introdusă ca materie obligatorie în toate ciclurile de învățământ, de la clasa pregătitoare până la finalul studiilor universitare — este apelul ferm lansat de Valentin-Alexandru Jucan, membru al Consiliului Național al Audiovizualului (CNA). În viziunea sa, educația media ar trebui să fie parte integrantă din strategia de securitate națională.

Într-o declarație pentru Antena 3, Jucan a subliniat că România nu mai poate funcționa ca societate fără un efort sistematic și susținut de alfabetizare media, într-un context în care dezinformarea, manipularea online și comportamentele nocive în spațiul digital devin tot mai frecvente.

„Statul român trebuie să facă toate eforturile, oricât de mult ar costa, să ofere posibilitatea ca societatea din România să beneficieze de anticorpi la dezinformare, la violența și la limbajul violent din online”, a declarat Jucan.

El insistă asupra introducerii educației media în mod obligatoriu în toate etapele școlare.

„Poate vi se pare, cumva, exagerat când spun clasa pregătitoare: nu este deloc. Pentru ideile de bază a ceea ce înseamnă raportarea la o informație, indiferent despre ce fel de informație ar fi vorba”, a explicat acesta.

În opinia sa, lipsa unei culturi media în rândul populației face ca România să fie extrem de vulnerabilă în fața manipulărilor online.

„În Finlanda, în Norvegia, în Suedia, chiar și Franța poți să vii cu un deepfake, poți să vii cu provocări de acest tip pe rețelele sociale, dar ele nu au asemenea aderență așa cum au în România; tocmai pentru că, acolo, societatea lor este mult mai pregătită, este mult mai circumspectă atunci când apare o informație absolut nouă sau o informație care din start ei o văd ca fiind una de natură să stimuleze niște simțuri și niște comportamente cu care nu esti obișnuit zi cu zi”, explică membrul CNA.

Rolul părinților și sprijinul instituțional

Jucan a atras atenția și asupra rolului părinților, sugerând ca instituțiile statului, în special Ministerul Educației, să inițieze campanii de informare și dialoguri constante cu familiile.

„Trebuie ca statul român, prin Ministerul Educației, prin instituțiile relevante, să aibă dialoguri constante cu grupurile de părinți care să și să explice cum anume pot să urmărească activitatea copiilor lor în online. Fără să intervină în intimitatea lor, fără să îi facă să se simtă urmăriți. Adică, fără să inducă aceste elemente care n-ar face decât să agraveze”, a spus el.

Declarația vine în contextul unui caz recent, mediatizat intens, în care un adolescent a fost filmat în timp ce suferă o supradoză, iar cei din jur au asistat pasiv, fără să intervină. Jucan consideră că reacția celor care au privit și filmat fără a ajuta este simptomul unei crize de valori și al absenței unei educații media reale.

Semnal de alarmă

Prin apelul său, Jucan cere o regândire urgentă a modului în care România abordează educația digitală și informarea publicului.

„Noi ce avem de făcut ca stat, de această dată, este ca de urgență să introducem, foarte clar, în strategia privind securitatea națională, conceptul de educație media ca materie obligatorie în școli. Noi nu mai putem să continuăm ca societate, fără să avem această educație, nu minimală, ci o educație cât mai bună în domeniul educației media: adică ce sunt platformele, care sunt riscurile. Și asta trebuie să se facă din școala pregătitoare până în ultimul an de facultate. Poate vi se pare, cumva, exagerat când spun clasa pregătitoare: nu este deloc. Pentru ideile de bază a ceea ce înseamnă raportarea la o informație, indiferent despre ce fel de informație ar fi vorba”, a declarat Valentin-Alexandru Jucan pentru Antena 3.

Reformarea CNA, extinderea controlului asupra platformelor online, parteneriate internaționale și, mai ales, educația media în școală — acestea sunt, în opinia lui Valentin-Alexandru Jucan, pașii indispensabili pentru ca România să devină o societate mai rezilientă în fața dezinformării și manipulării digitale. El a precizat că, imediat după alegerile din acest an, va fi propusă o reformare profundă a CNA — atât din punct de vedere al resurselor umane, cât și al capacităților tehnice. În acest sens, săptămâna viitoare urmează să fie anunțată semnarea unui proiect cu finanțare europeană în valoare de 20 de milioane de euro. Proiectul va include inteligență artificială și instrumente avansate de analiză rapidă a conținutului media, urmând să fie implementat în parteneriat cu Consiliul audiovizual din Franța.

Cazul Nordis scoate la iveală și necesitatea educației media

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.