
Președintele României, Klaus Iohannis, va avea, în perioada 5-7 iulie 2021, o serie de consultări cu mediul politic și cu partenerii sociali pe tema Proiectului „România Educată”, în contextul finalizării dezbaterii publice, anunță Administrația Prezidențială, într-un comunicat de presă.
Calendarul consultărilor este următorul:
În cadrul discuțiilor, vor fi prezentate principalele zone de reformă și linii de acțiune ale Proiectului „România Educată”, în vederea realizării unui consens social și politic, care să garanteze implementarea sa și asumarea transpartinică.
Programul România Educată a fost lansat, inițial, în decembrie 2018.
Potrivit unui mesaj postat, la vremea respectivă, pe pagina de internet a Președinției, ”„România Educată” este proiectul național inițiat de Președintele României menit să susțină reașezarea societății pe valori, dezvoltarea unei culturi a succesului bazată pe performanță, muncă, talent, onestitate și integritate. La intrarea în cel de-al doilea secol de existenţă ca stat modern şi unitar, este important ca educația și cercetarea să dobândească o fundaţie solidă și predictibilă, pe care să continue drumul către România educată.”
Într-o primă etapă (2016-2017), demersul și-a propus să agrege cât mai multe opțiuni din societate, prin instrumente diverse: o consultare online, opt dezbateri regionale și o serie de evenimentele organizate de către alte structuri.
În cea de-a doua etapă (2017-2018), cu sprijinul a șapte grupuri de lucru tematice, au fost redactate o serie de propuneri unitare pe următoarele teme: cariera didactică; echitatea sistemului educațional; profesionalizarea managementului educațional; învățământul profesional și tehnic; autonomia, calitatea și internaționalizarea în învățământul terțiar; educația timpurie; evaluarea elevilor și studenților. Contribuția valoroasă a celor implicați în grupurile de lucru a fost integrată și armonizată ulterior într-o singură viziune și strategie.