Un copil educat este un om câștigat, Alătură-te comunității www.educatieprivata.ro și vei afla primul sau prima despre ceea ce te interesează : concursuri, olimpiade, baterii de teste, meditații sau despre activitățile de timp liber pe care le recomandăm.
Prin completarea datelor pentru Educație Privată ești de acord cu Termenii de Utilizare si Nota de Confidențialitate.
Alătură-te comunității cadrelor didactice www.educatieprivata.ro si vei avea acces la exemple de bune practici, invitații la seminarii și conferințe despre educație și anunțuri de carieră din țară sau stăinătate.
Prin completarea datelor pentru Educație Privată ești de acord cu Termenii de Utilizare si Nota de Confidențialitate
Un părinte informat se va înțelege mult mai ușor cu propriul copil. Alătură-te comunității de părinți www.educatieprivata.ro și vei primi informații despre sistemul de învățământ privat, alternativele educaționale, ofertele școlilor private, consursuri și olimpiade, meditații sau programele de pregătire anunțate de unitățile școlare partenere.
Prin completarea datelor pentru Educație Privată ești de acord cu Termenii de Utilizare si Nota de Confidențialitate
Acasă > Ședință cu părinții > Legislație > ”Legea nu poate să acționeze retroactiv față de mandatele rectorilor” – Valentin Popa, rector al Univ. din Suceava
”Legea nu poate să acționeze retroactiv față de mandatele rectorilor” – Valentin Popa, rector al Univ. din Suceava
13 Martie 2023, 14:36
Sursă foto: Ziarul de Iași
Valentin Popa, rector al Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava și fost ministru al Educației, afirmă, într-o declarație transmisă către Educație Privată, că noua lege a învățământului superior nu poate să reglementeze retroactiv mandatele rectorilor.
Declarația transmisă de Valentin Popa:
Proiectul de Lege a învățământului superior rezolvă multe dintre problemele semnalate de Consiliul Național al Rectorilor și trecute în rezoluțiile CNR.
Văd că e o dezbatere legată de mandate. Se pare că nu toată lumea a înțeles că legea nu poate să acționeze retroactiv. Iată că doamna ministru Ligia Deca nu vrea să facă cum a făcut ministrul Daniel Funeriu, care afirmă că a rezolvat această situație. În realitate, nu a rezolvat nimic.
Domnul Funeriu a fost un ministru foarte deștept, e chiar o perlă a gândirii sale faptul că rectorii pot sta în funcție maximum 8 ani, indiferent de perioada mandatelor ș a întreruperilor. Dacă interpretezi sintagma ”indiferent de perioada” ca orice perioadă înainte de promulgarea Legii nr 1, articolul ar deveni neconstituțional. Rămâne o singură interpretare: indiferent de perioadă, dar perioadă de după promulgarea legii. De-asta spun că e o perlă, că îți lasă senzația că acea perioadă ar fi din viața rectorilor.
Oricare rector în 2011-2012 putea să nu mai candideze pentru două mandate, indiferent de probleme. Trebuia să citească legea și să o coreleze cu Constituția. Restricțiile în Carta universității pot apărea, dar pot fi ilegale, dar dacă nu le atacă nimeni, ele există și sunt valabile. De exemplu, La Universitatea din București aceste restricții au funcționat fost timpul, după ce a fost adoptată Legea nr. 1.
De fiecare dată când a fost dată o Lege a Educației, nimic nu a fost retroactiv. E falsă ideea că Funeriu a rezolvat problema retroactivității. Doamna ministru a explicat de 2-3 ori, juriștii au spus foarte clar acest lucru.”