
Liliana Romaniuc, președintă a Asociației Române de Literație, afirmă că elevii pot fi implicați în procesul de evaluare a profesorilor, chiar dacă nu au competențele de a evalua cunoștințele științifice ale acestora.
” În acest tip de evaluare te autoevaluezi, te evaluează cineva care este într-o poziție de autoritate, deasupra ta, te evaluează un coleg și de asemenea te evaluează dacă este cazul, cineva care îți este, să zicem, subaltern. Aceasta este o evaluare, sigur, mult mai complexă, dar în egală măsură mă gândesc că gradul de obiectivitate este mai mare și poate fi mai apropiată de realitate. Din punctul acesta de vedere, eu cred că trebuie să ținem cont de ce spun elevii. Nu ne evaluează cunoștințele, dar pot evalua ce am spus puțin mai devreme, relația dintre noi, mediul din clasă. Pot evalua dacă înțeleg sau nu lecția, și nu corectitudinea științifică, pentru că acolo ei nu au competențe. Dar pot spune dacă înțeleg sau nu înțeleg, sigur că asta are legătură și cu nivelul la care sunt ei. Dar și așa, dacă am o clasă, de exemplu, în care 90% 80% 70% dintre copii spun: noi nu înțelegem ce ni se predă în clasă, acesta ar trebui să fie un semn de întrebare”, a declarat Liliana Romaniuc, într-un interviu acordat Radio Iași.
”Ar trebui să definim acele standarde de performanță și standarde, evident, de evaluare. Și după aceasta, ar trebui să vin cu instrumente cât mai obiective și cât mai clare, care trebuie corelate cu acele standarde despre care tocmai am vorbit. Majoritatea sistemelor educaționale au standarde de evaluare, doar Finlanda nu are și are sens, pentru că în Finlanda, focalizarea este pe autonomia profesorilor și pe această încredere în etica profesională pe care aceștia o au, ceea ce este absolut în regulă. Restul sistemelor educaționale și m-am uitat, cred că la peste zece, unsprezece cele mai relevante din Europa, din Asia, din America de Nord și am observat că există standarde profesionale sau standarde de evaluare”, a adăugat președinta Asociației Române de Literație.