Lixandru: Calendarul simulării și evaluarea de alți profesori decât cei de la clasă, posibile cauze ale rezultatelor

Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, afirmă că două posibile cauze ale rezultatelor de la simularea de Evaluare Națională sunt programarea acestora cu o lună mai devreme decât de obicei și faptul că lucrările au fost evaluate de alți profesori decât cei de la clasă.

Rezultatele obținute la simulare sunt un semnal de alarmă, atât pentru noi, pentru cadrele didactice, pentru conducerea unităților de învățământ, pentru familie, dar și pentru elev, pentru că el este cel care susține examenul în vară. Într-adevăr, ne-am confruntat cu o situație neplăcută în ceea ce privește rezultatele la simulare – vorbesc acum de Evaluarea Națională”, a afirmat Lixandru, în emisiunea DC Edu

”În ceea ce privește situația elevilor de la clasa a opta, anul acesta simularea s-a desfășurat cu o lună de zile mai devreme decât de obicei. La fel și la Bacalaureat. Acest lucru poate fi unul dintre motivele care au condus la un astfel de rezultat, pentru că elevii ar mai fi avut o lună ca să se pregătească.

 

Totodată, ca element de noutate, începând din acest an școlar, am introdus evaluarea digitalizată, ceea ce înseamnă că evaluarea lucrărilor s-a făcut de către alți profesori decât cei de la clasă, așa cum se întâmpla până acum la simulări. Până acum, la simulări, lucrările erau corectate de profesorul de la clasă și un al cadru didactic din aceeași unitate de învățământ. Prin introducerea acestui sistem digitalizat de evaluare, practic, lucrările au ajuns simultan la doi profesori din alt județ decât cel de proveniență al candidatului și au fost evaluate.

 

În cazul în care între cei doi evaluatori a fost o diferență mai mare de un punct, au ajuns la alți doi evaluatori, deci au fost evaluate de patru cadre didactice. Acest lucru s-a întâmplat într-un procent foarte mic la matematică, în jur de 1%, la limba română 11% dintre lucrări au intrat la a doua corectură. Acestea ar fi putut parte dintre cauzele care ar fi putut să conducă la aceste rezultate”, a detaliat secretarul de stat.

1 comment

  1. Neculai C. spune:

    Cred că mulțimea activităților de formare continuă pentru credite, de tot felul de consilii în timpul afectat orelor de predare – învățare , fragmentarea perioadelor de vacanțe ( elevii uită ce au învățat etc) perturbă activitatea de consolidare a cunoștințelor ! Cred totuși , că domnii profesori de matematică ar trebui să pună accent și pe demonstrații matematice , pe rezolvare de probleme și nu numai pe exerciții , teste cu itemi de recunoaștere , corespondențe etc ! Revenirea la vechile patru subiecte cu maxim trei subpuncte ar fi cea mai nimerită !

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.