Lupta pentru titularizare. Sorin Ion: Principala problemă e declararea posturilor titularizabile de către școli

Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației și Cercetării, afirmă că principala problemă în procesul de titularizare a suplinitorilor care au luat note mari în anii anteriori este declararea posturilor titularizabile de către școli.

În cadrul emisiunii ”Educația la putere”, difuzată de televiziunea publică, Sorin Ion a avut un dialog cu Ionela Bălan, profesoară de limba română în Botoșani, care a exprimat nemulțumirea profesorilor suplinitori pentru faptul că notele mari la titularizare obținute în anii trecuți nu le oferă o catedră stabilă.

Profesoara Ionela Bălan: Sunt membră a unui grup de profesori suplinitori care au luat cel puțin o dată nota 7 la examenul de titularizare, concursul pentru ocuparea posturilor didactice, a catedrelor vacante sau rezervate, iar nemulțumirea noastră constă în faptul că, deși noi luăm note peste 7 ani la rând, în următorul an suntem nevoiți să dăm examen din nou, pentru că au prioritate în alegerea posturilor cadrele didactice care dau examenul în anul respectiv. De exemplu, acum suntem în 2025. Profesorii care dau examenul anul acesta și iau note peste 7 au prioritate în alegerea posturilor. Eu, dacă nu aleg să mă înscriu la concurs și anul acesta, nu voi avea șanse să ocup un loc. Sunt cadre didactice care au luat chiar nota 10 și nu s-au titularizat, tocmai din cauza faptului că nu sunt locuri titularizabile. 

Secretarul de stat Sorin Ion: Avem concursul național. În urma concursului național, sunt mai multe etape. În prima etapă, repartizăm pe cei care au note peste 7 pe posturi titularizabile. Următoarea etapă- pe posturi cu viabilitate mai mică și, deci, netitularizabile, până la nota 5. Evident, nimeni sub 5 nu intră în sistem. Aparent, ce spune doamna profesoară e corect. Dânșii ar dori cumva să-și conserve nota de anul acesta și să fie repartizați anul viitor pe rezultatul diu anul trecut. La petiții am răspuns de fiecare dată cu niște argumente care nici măcar nu țin de voința noastră, a Ministerului Educației. Pentru că, în două rânduri, Curtea Constituțională ne-a respins un articol care a fost inclus în legea 1/2011 și a funcționat o perioadă, până când cineva a reclamat. Și Curtea Constituțională spune așa: un concurs de ocupare trebuie să fie același pentru toată lumea. Nu puteți reporta nota dintr-un an în celălalt. Nu e vorba de reaua intenție a Ministerului sau de neînțelegerea fenomenului. Pur și simplu sunt bariere legale. Atâta vreme cât vorbim de un concurs de angajare, în 2025, acel concurs de angajare trebuie să fie egal pentru toată lumea, cu toate probele la fel: proba scrisă aceeași. Inspecția la clasă evident că nu poate fi aceeași, pentru că diferă de la un om la altul.

Într-adevăr, susținem concursul de ocupare a posturilor sau de titularizare cum îi spune toată lumea, anul acesta, repartizăm în baza lui și viitorii titulari, și viitorii suplinitori și, apoi, avem niște, hai să le spunem facilități pentru cei care au susținut probele în anii precedenți și în repartizăm și pe ei în continuare. Dar, din păcate, sunt două decizii ale Curții Constituționale care ne împiedică să reportăm nota. Ar fi, poate, și pentru noi mai ușor. Pentru că în loc să facem în fiecare an un concurs de titularizare cu circa 30.000 de oameni, l-am face cu 10.000, pentru că 20.000 au notele de anul trecut.

De fapt, principala problemă este declararea posturilor titularizabile de către unitatea de învățământ. Se face an de an și vreau să se înțeleagă bine, pentru că sunt nenumărate petiții, reclamații de tot felul, că n-ați scos posturi titularizabile… Angajatorul, în cele din urmă, e școala. Noi producem cadrul, facem o ierarhizare, în urma ierarhizării repartizăm la școli. Dar cel care semnează contractul de muncă e școala. Și nu te poți amesteca tu, de la nivelul ministerului, cum își închipuie toată lumea că putem să facem. Postul ăla e titularizabil, celalalt nu, eventual 50.000 de posturi într-un an să decidem că sunt titularizabile.

Ministrul Daniel David și-a declarat intenția de a reforma concursul de titularizare. 

”Cred că este ultimul an în care examenul de titularizare va avea loc în această formă. Voi propune în mai o formă care să păstreze toate lucrurile bune pe care le are forma actuală, dar care să aducă și lucruri noi, mai ales să corecteze această situație, în care ani de zile unii profesori sunt nevoiți să dea examenul de titularizare, care nu e simplu, e complicat, e complex. Vom încerca să căutăm soluții la această situație”, a declarar Daniel David, joi seară, într-o intervenție în direct pe pagina de Facebook a Ministerului Educației și Cercetării. 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.