
Alimente expirate, echipamente de gătit murdare, vase și ustensile de bucătărie vechi sunt câteva dintre neregulile găsite de ANPC în timpul unui control la o firmă de catering care livra mâncare în mai multe școli și instituții publice din București.
Verificările inspectorilor s-au încheiat cu o amendă de 10.000 de lei și închiderea temporară a firmei care punea în pericol sănătatea elevilor.
„În urma primirii unei sesizări de la un consumator, Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor Municipiul București (CPCMB) a desfășurat o acțiune de control la operatorul economic Stancu Flavius Cristian Întreprindere Individuală, cu sediul în sectorul 1 al Capitalei, care realizează servicii de catering pentru copiii din 12 unități de învățământ și instituții din București și din localitatea Bolintin, județul Giurgiu. […]
Cele 12 entități al căror furnizor este operatorul economic sunt:
– Scoala nr. 200, sector 3
– Scoala nr. 51, sector 2
– Scoala Banu Băleanu, Bolintin Vale, județul Giurgiu
– Fundația Romanian Angel Appeal
– Crucea Roșie București
– Colegiul Romano-Catolic Sf. Iosif
– Disney Land SRL
– Gokids Educational SRL
– Asociația Ioni – Academia copiilor
– Asociația pentru evoluție – ROTAS
– I&G Smart Vision SRL
– Cireșel și Cireșica SRL”, se arată în comunicatul ANPC.
După verificările realizate, comisarii CPCMB au aplicat mai multe sancțiuni: amenzi contravenționale în valoare de 10.000 lei, avertisment, oprirea definitivă de la utilizarea a produselor alimentare neconforme, oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor.
Neregulile constatate la firma de catering:
– folosirea unor materii prime cu data limită de consum depășită
– utilizarea unor agregate frigorifice neigienizate, cu grătare cu rugină, vopsea exfoliată, chedere depreciate, impurități, praf, gheață în strat masiv
– utilizarea bureților de sârmă pentru vase, coșuri pentru colectarea reziduală neacoperite, vase și ustensile de bucătărie uzate, cu arsură în strat masiv
– folosirea unor echipamente de gătire (aragaz, hotă, cuptor) neigienizate, cu urme de uzură, grăsime solidificată, arsură în strat masiv
– lipsa graficului de schimbare a uleiului de prăjire
– lipsa buletinului de verificare metrologică a cântarului utilizat
– schimbarea stării termice a produselor din carne
– depozitarea produselor de panificație în directa prezență a razelor solare
– păstrarea preparatelor finite calde neacoperit, depozitate la temperatura mediului din încăpere, așezate pe un rastel cu depuneri masive de impurități și praf
– existența pereților, a tavanului și pavimentului neigienizate cu pete, vopsea exfoliate și plăci fisurate
– lipsa informațiilor referitoare la ingredientele cu potențial alergen pe documentul de însoțire a mărfii sau în listele meniu
– depozitarea cărnii pentru ciorbă separat de preparat.
Mâncare stricată și mizerie într-un afterschool privat din București, descoperite de ANPC