Marius Budăi, după întâlnirea cu sindicatele: Am stabilit că au început discuțiile

Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, a declarat după negocierea cu sindicatele că s-a stabilit că au început discuțiile despre grila de salarizare și că acestea vor continua. Totodată, el afirmă că întâlnirea, la care a participat și Ligia Deca, a fost constructivă. Marți va avea loc un nou protest în București, au anunțat liderii sindicatelor după discuțiile cu Budăi.

„De remarcat că am avut o discuţie constructivă astăzi. S-a agreat că, începând de astăzi, discutăm tehnic, în profunzime, ceea ce au propus dumnealor vizavi de noile grile de salarizare, plecând de la principiile enunţate de dumnealor, de la acel salariu mediu brut pentru debutant şi discutând în continuare şi posibilităţi şi tot ceea ce înseamnă construcţia grilelor de salarizare. S-a introdus azi un element nou vizavi de acel articol 12 pe care vi l-au comunicat şi dumnealor”, a declarat ministrul Muncii, potrivit Agerpres.

Potrivit lui Budăi, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, „va pleca la Guvern, la domnul prim-ministru, şi va prezenta un material succint cu ceea ce noi am discutat aici, urmând ca indiferent de zi, de oră, să continuăm discuţiile cu sindicatele, astfel încât în termenul cel mai scurt să ajungem şi la finalizarea acelei zile. Noi am avut astăzi un mandat desprins pe două paliere. Unu: de a discuta ceea ce se întâmplă cu greva în continuare şi de a relansa, practic, şi de a scurta termenul iniţial propus de 15 iulie, când să discutăm aplecat, la nivel tehnic de grile. Am stabilit că începând de astăzi aceste discuţii au început”, a spus Marius Budăi, după discuţia cu sindicaliştii din educaţie,

Liderii sindicatelor din educaţie au propus ministrului Muncii o nouă variantă de majorare salarială până la finele anului, prin care coeficientul de ierarhizare 1 să fie multiplicat cu 3.000 de lei, cât este salariul minim pe economie, şi au transmis că aşteaptă cât mai repede „un semnal din partea Guvernului”, potrivit Agerpres.

De asemenea, sindicaliştii au anunţat că nu vor renunţa la marşul de protest programat marţi, din Piaţa Victoriei până la Palatul Cotroceni, şi i-au cerut preşedintelui României să aibă o întâlnire cu liderii celor trei federaţii sindicale pentru a media acest conflict care a izbucnit între salariaţii din învăţământ şi Guvernul României.

„Am repetat şi astăzi ceea ce noi am cerut şi anume găsirea unei soluţii în aşa fel încât să se acorde o majorare salarială până la finalul anului şi cel mai important lucru să ni se garanteze printr-un act normativ că în legea salarizării profesorul debutant va avea salariul cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie şi, ca variantă legată de creşterea salariului până la finalul anului, le-am propus să se aplice articolul 12 din Legea 153. Mai concret, coeficient de ierarhizare 1 să fie multiplicat cu 3.000 lei cât este salariul minim pe economie şi nu cu 2.500 cât este acum. A rămas ca ministrul Muncii să prezinte prim ministrului sau celor din coaliţie această propunere şi să o analizeze, dar deocamdată nu avem nimic concret. Aşteptăm cât mai repede din partea Guvernului un semnal. Decizia se ia în coaliţie. A rămas ca ministrul Muncii să prezinte în coaliţie cele pe care le-am discutat astăzi şi să vină cât mai repede cu un răspuns”, a declarat, luni, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, la finalul discuţiilor de la Ministerul Muncii.

Acesta a precizat că s-a convenit asupra unor întâlniri în perioada următoare pentru grila din noua Lege a salarizării unitare, dar a subliniat că ceea ce aşteaptă oamenii este „un act normativ care să statueze cele pe care vi l-am prezentat”.

BREAKING Deca: Dacă greva se prelungeşte, vom prelungi şi noi anul școlar. Nu există varianta să nu se desfășoare examenele

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.