
Ministrul Educației și Cercetării a anunțat joi că în luna mai va prezenta propunerea oficială pentru un sistem de salarizare diferențiată a profesorilor. „E timpul să decidem ce rol vrem să aibă profesorii în societate”, spune Daniel David.
Măsura vine în contextul unei solicitări mai vechi a premierului și urmărește recompensarea cadrelor didactice în funcție de implicare și rezultate.
Potrivit ministrului, salariile din învățământ ar urma să fie raportate la o grilă de bază, dar cu posibilitatea de creștere în funcție de mai mulți indicatori de performanță. Aceștia ar include atât activitatea în zone defavorizate sau implicarea în educația incluzivă, cât și rezultatele obținute la examenele naționale, olimpiade sau alte evaluări.
„Mulţi înţeleg oarecum greşit aceste discuţii. Noi discutăm, în primul rând, despre venitul diferenţiat în funcţie de performanţă. Salariile vin într-un sistem public, salariile sunt pe grillă, ca să spun aşa, şi nu prea ai cum să le diferenţiezi. Filosofia pe care eu o am şi, aşa cum ştiţi, în luna mai, adică nu mai este atât de mult, voi veni cu astfel de propunere, în acest raport de diagnostic şi de reforme, în care voi discuta şi despre acest lucru. Ca idee fundamentală, dacă doriţi să anticipăm unele lucruri, propunerea va fi în felul următor: Salariul de bază trebuie să aibă standarde minimale pe care trebuie să le îndeplineşti dacă este să iei salariul complet, aşa cum apare pe grilă. Iar, pornind de la salariul pe care îl ai pe grilă, în funcţie de indicatori de performanţă, cred că ar trebui să fie două tipuri de indicatori de performanţă. Indicatori care ţin, de exemplu, de aspecte de a fi incluziv, de a lucra în activităţii dificile, în mediile rurale, sau indicatori care ţin de performanţă, succesul la bacalaureat, la examenul naţional, la olimpiade, profesorii să poată să aibă venitul diferenţiat, pornind de la salariul de bază”, a explicat Daniel David, potrivit News.ro.
O altă noutate anunțată este legată de salariul debutanților. Ministrul susține propunerea sindicatelor ca profesorii aflați la început de carieră să pornească de la salariul mediu pe economie, urmând ca restul salariului să crească progresiv în funcție de experiență și gradul didactic.
„Cred, în acelaşi timp, şi am spus-o în diverse contexte, că toţi va trebui să ne hotărâm dacă dorim să dăm un alt rol profesorului în societate şi dacă ne hotărâm, salariul trebuie regândit. Debutantul, aşa cum au propus sindicatele, ar trebuit să pornească de la nivelul salariului mediu pe economie şi discutăm de acolo celelalte modificări, în funcţie de vechime şi de grade didactice. În luna mai voi face această propunere într-o manieră mai concretă”, a subliniat ministrul.
Modelul propus va fi inclus în raportul de diagnostic și reforme pe care Daniel David îl va prezenta în luna mai. Documentul va include și alte măsuri menite să modernizeze sistemul educațional din România.
David: Procentul celor care termină studii superioare arată foarte rău