
Alina Karina Nițu, profesoară și doctor în filologie, afirmă că a ajuns victima fenomenului de bullying online, pe pagina de Facebook dexonline, după ce a acordat o declarație postului de televiziune Digi 24, la unul dintre protestele cadrelor didactice.
Profesoara spune că declarația sa a fost preluată tendențios pe pagina de Facebook respectivă, ai cărei administratori au permis, ulterior, comentarii jignitoare și agresive la adresa sa. Mai mult, Alina Nițu afirmă că a fost împiedicată să își exprime punctul de vedere cu privire la această situație, iar comentariile care o susțineau au fost șterse.
Prof. Alina Nițu a prezentat întreaga situație, într-o scrisoare adresată Educație Privată. O publicăm integral, cu precizarea că am solicitat un punct de vedere și platformei dexonline. Atunci când îl vom primi, îl vom publica, de asemenea, integral.
Mesajul transmis de prof. Alina Nițu:
În urmă cu aproape o săptămână, mai exact joi, 25 mai, am participat la cel de-al doilea miting al cadrelor didactice, urmat de un marș care s-a încheiat în vecinătatea Palatului Parlamentului. Cei mai mulți dintre participanți se împrăștiaseră dezamăgiți de rezultate, rămânând în apropiere de Parcul „Izvor” doar câțiva manifestanți și câteva echipe de filmare. Am acordat un interviu unei echipe DigiFM, aflate în preajmă, exprimându-mi amărăciunea și indignarea. La scurt timp, o secvență vădit ruptă dintr-un context mai amplu a fost difuzată de postul Digi24, fiind inserată într-o știre care făcea referire la acțiunile din cursul acelei zile ale principalilor lideri politici. Nu am fost deloc încântată de alegerea acelei secvențe din tot discursul meu, dar consider că nu este de competența mea să știu cum trebuie redactată o știre, mai cu seamă că aveau de transmis un anumit mesaj și au folosit spusele mele cu acest scop și nici nu au folosit datele personale pe care mi le-a solicitat o persoană care părea a face parte din echipa lor.
A doua zi am fost anunțată de o cunoștință că acest interviu a fost postat pe pagina de Facebook aparținând dexonline, însoțit de o subtitrare redactată incorect și tendențios, precum și de un text instigator, scris din perspectiva unei „voci” inchizitoriale care se erija în supremă instanță lingvistică și morală. Iar de aici a început lapidarea furibundă, prin comentarii ale utilizatorilor, mai mult sau mai puțin fondate, majoritatea dintre cele critice la adresa mea, realizate în disprețul limbii române, al bunului-simț și al rațiunii.
Nu sunt persoană publică, nu sunt politician, jurnalist, formator de opinie, ca atare nu am exercițiul aparițiilor publice și nici al socializării virtuale, iar în naivitatea mea din acest punct de vedere, am considerat că niște reacții pe respectiva pagină, decente și argumentate, ar fi suficiente, în încercarea de a-mi apăra imaginea.
Nu aveam habar de acest site, după cum nu aveam nici cont de Facebook și niciodată nu am avut de-a face în mod direct cu tipul acesta de manipulare și de agresivitate. Nu sunt într-atât de naivă încât să cred că-și vor cere scuze, dar destul de naivă să cred că vor înceta, după primele comentarii pe care le-am făcut pe acea pagină.
Orice demers a fost în van, pentru că au continuat în același registru malițios provocator și nu au ținut cont, mai exact, nu au vrut să ia în considerare absolut niciunul dintre argumentele mele, dimpotrivă, au căutat pietre tot mai colțuroase și mai mari, împreună cu toți ceilalți detractori, probabil puțini, dar multiplicați sub diverse identități virtuale, deși eu mi-am declinat identitatea. Am făcut ceea ce m-am considerat îndreptățită să fac, dar asumarea și regulile dialogului le sunt străine, ca și Art. 24, 26, 29, 30 (8) din Constituția României, ori Art. 10 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, cu toate că înalta ținută deontologică de care se prevalează, ar impune cunoașterea prevederilor acestor legi.
Intervențiile unor persoane care mă cunosc, de asemenea făcute cu bună-credință, au fost blocate, ca de altfel și comentariile mele, pe care a trebuit la un moment dat să le scriu caracter după caracter, pentru că mă întrerupeau și mă blocau frecvent, reușind astfel să obțină o biată făcătură ortografică.
Nu sunt persoană publică, dar sunt un om care se află de trei decenii la catedră, care își iubește și își respectă profesia, care și-a dedicat viața Școlii, Copiilor, Educației, de cele mai multe ori în defavoarea propriei familii.
Sunt un om care își respectă principiile, ascultat, iubit, respectat de elevi, de părinții acestora, de colegi, un om despre care niciun alt om care îl cunoaște, n-ar putea spune ceea ce s-a spus pe acea pagină. Niciodată.
Și am considerat întotdeauna că trăind în lumină, în mod asumat și principial, nu voi putea fi atinsă de asemenea mizerii. Nici n-aș putea spune că mă tulbură prea tare, pentru că eu știu cine și cum sunt. Oare, ei știu?
Eu sunt Alina Karina Nițu, o profesoară care de treizeci de ani trudește la îndreptarea lucrurilor strâmbe din această țară, un om care construiește oameni, caractere, mentalități. Și nu pot permite ca ceea ce construiesc eu cu migală și cu meșteșug să fie dărâmat de niște entități virtuale, pentru a-i numi eufemistic. Eu las ceva în urma mea. Dumneavoastră ???
Nici nu intenționez să le dau lecții, pentru că astfel de persoane nu merită efortul, consideră oricum că dețin adevărul absolut în legătură cu orice, iar lecțiile pe care ar fi trebuit să le învețe, cu siguranță nu le-au fost predate de mine. Din păcate.
Tocmai în virtutea acestei stări de lucruri, a condiției și a convingerilor mele, nu pot îngădui ca imaginea mea să fie terfelită, alături de imaginea școlii la care predau. Tocmai în virtutea acestor convingeri am decis să-mi apăr dreptul la imagine și la exprimare. Dacă nu aș proceda astfel, mi-aș încălca principiile. N-am făcut-o niciodată și mi-am educat elevii în același spirit.
De asemenea, nu am obligația de a-mi explica intențiile de comunicare adecvate contextului sau de a-mi justifica atitudinea, de asemenea întemeiată, în fața nimănui, ca om inteligent și liber, în carne și oase, cu o identitate asumată, declarată și care își exprimă revolta în mod îndreptățit, onest, nuanțat pentru ceea ce se întâmplă și i se întâmplă, pentru destinul acestei țări, pentru viitorul ei sau,( de ce nu?), pentru că este prost plătit în raport cu munca sa, cu importanța socială a condiției de educator.
Spre deosebire de entitățile virtuale, mult prea bine plătite pentru un evident nivel precar de educație și pentru o prestație lamentabilă.
Strategia lor de discreditare m-a făcut să fiu mai determinată și mai intransigentă cu impostura, cu ipocrizia și cu insolența.
Și pentru că tot au afirmat că eu sunt întruchiparea sistemului educațional ticălos, incompetent și corupt, voi continua să fiu acolo unde am fost, acolo unde trebuie să fiu și unde mi-am făcut, îmi fac și îmi voi face întotdeauna datoria, cu asupra de măsură.
Am fost și sunt foarte mândră de colegii mei și de apartenența mea la această categorie profesională, pentru că în ciuda tuturor hibelor societății reflectate în acest sistem, mă număr printre oamenii care s-au străduit să facă lucrurile să funcționeze, iar împroșcarea cu noroi nu face decât să-mi întărească încrederea în izbânda valorilor în care cred cu tărie.
Și cum scriam câteva rânduri mai sus, eu nu dau socoteală niciunei persoane pentru atitudinea mea civică sau pentru convingerile mele, chiar dacă aceasta ar fi fost surprinsă fidel de acea afurisită de secvență. Pentru prestația și pentru calitatea mea didactică sunt judecată de beneficiarii direcți ai acestora și de cei abilitați să o facă.
Această experiență teribilă mi-a oferit un excelent material didactic pentru discuțiile cu elevii mei, cărora le voi spune că trolii solzoși sălășluiesc nu doar în pagini de basm, ci și în pagini, obscure de Facebook, și cum altfel, câtă vreme le plac tenebrele, murdăria și răul. Le voi spune, până la sfârșitul carierei mele didactice terfelite de ei, ceea ce le-am spus dintotdeauna despre cuvinte, despre căutarea lor și a sensurilor, în cărți, despre frumos, despre adevăr, despre dreptate și despre triumful Binelui asupra Răului, nu doar în basme, ci și în realitate, doar dacă – și vorbele astea nu le-am spus eu – cei buni aleg să facă ce trebuie.
Prof. Dr. Alina Karina Nițu
Postarea de pe pagina dexonline:
O parte dintre comentariile la adresa profesoarei: